Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: 12,3 τρισ. δολ. ποσοτικής χαλάρωσης και αρνητικά επιτόκια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

BofA Merrill Lynch: 12,3 τρισ. δολ. ποσοτικής χαλάρωσης και αρνητικά επιτόκια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα
Παρά τη συνεχή εκτύπωση χρήματος και τα χαμηλότερα επιτόκια σε 5.000 χρόνια, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ανά τον κόσμο δεν μπορούν να ανεβάσουν ταχύτητα


Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: 12,3 τρισ. δολ. εκτυπώθηκαν, σχεδόν 10 τρισ. δολ. ομολόγων έχουν αρνητικές αποδόσεις και συνολικά 654 μειώσεις επιτοκίων από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers, το 2009.
Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα μία ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες που πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει το 2% φέτος, με τα επίπεδα του πληθωρισμού να είναι αρκετά κάτω από τους στόχους και ένα εκρηκτικό παγκόσμιο πρόβλημα χρέους που παραμένει άλυτο, το οποίο άντεξε μόνο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που έχει δει ο κόσμος εδώ και 5.000 χρόνια.
Εάν τα συνυπολογίσει κανείς, έχει να κάνει με μία «εκπληκτική ιστορία που ζουν οι επενδυτές σήμερα», δήλωσε ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος συνέθεσε τα παραπάνω στατιστικά.
Είναι μια ιστορία αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της δεύτερης μεγαλύτερης σε διάρκεια bull market για τις μετοχές.
Ενώ οι τράπεζες έχουν προωθήσει επιθετικά μαζί με την ποσοτική χαλάρωση την πολιτική των μηδενικών και των αρνητικών επιτοκίων, τα αποτελέσματα υπήρξαν άνισα.
«Το κοκτέιλ της ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων ήταν τονωτικό για την Wall Street και την τιμή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά τα τελευταία 8 χρόνια», είπε ο Hartnett σε έκθεσή του προς τους πελάτες.
Επίσης, προσέθεσε ότι «και όμως, η αγορά "ταύρων" έχει εξασθενίσει στους τελευταίους 18 μήνες, δεν υπήρξε "ομαλοποίηση" της ανάπτυξης, των επιτοκίων και των επενδυτικών τοποθετήσεων, καμία "μεγάλη μεταστροφή", και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν παγιδευτεί σε μία Ζώνη του Λυκόφωτος υψηλής μεταβλητότητας».
Και όλα αυτά, ενώ η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, παρά όλες αυτές τις «διευκολύνσεις».
Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε πρόσφατα τις προσδοκίες της για το ΑΕΠ, μειώνοντας τις προβλέψεις της για το 2016 στο 2,4% από 2,9% προηγουμένως, από 2,2% σε 1,7% για τις προηγμένες οικονομίες και από 2,7% στο 1,9% για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, παρά τα τρισεκατομμύρια της ποσοτικής χαλάρωσης, προβλέπεται ότι θα είναι μόλις 0,5% και για την ευρωζώνη στο 1,6%.

Περιορισμένη ανάπτυξη


Οι πτωτικές προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν φέρει τη Fed σε δύσκολη θέση.
Τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν τα επιτόκια σε φυσιολογικά επίπεδα, έπειτα από 9 χρόνια χωρίς ούτε μια αύξηση.
Όμως, μετά τα αδύναμα στοιχεία του Μαΐου για την αγορά εργασίας και τους φόβους για ένα Brexit που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά συνολικά, η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της αργότερα εντός της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης