FAZ: Οι Podemos στην Ισπανία δολοφονούν το PSOE όπως ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ

FAZ: Οι Podemos στην Ισπανία δολοφονούν το PSOE όπως ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Οι εταίροι στη βόρεια Ευρώπη- περιλαμβανομένων των Γερμανών- αισθάνονται ανατριχίλα μπροστά σε αυτό το ιβηρικό πανόραμα 
Μετά την εντυπωσιακή άνοδο τους στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας ως αριστερό κόμμα, οι Podemos, το κίνημα του «Μπορούμε» δηλώνουν τώρα σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες και απειλούν την κυριαρχία των σοσιαλιστών (PSOE) στις κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται τις επόμενες ημέρες στη χώρα.
Αυτό υποστηρίζει, η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε εκτενή ανταπόκριση της από τη Μαδρίτη χρησιμοποιώντας καθόλου κολακευτικά σχόλια για τον ηγέτη του κόμματος Pablo Iglesias
«Με τη γνωστή έλλειψη συστολής που τον διακρίνει, ο υποψήφιος των Podemos, Pablo Iglesias έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί Líder (ηγέτης) της νέας σοσιαλδημοκρατίας.
Και δεν είναι απίθανο να του βγει όντως το προσπέρασμα από αριστερά».
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Iglesias με τους αριστερούς Podemos θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Mariano Rajoy ξεπερνώντας ωστόσο το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας, τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Pedro Sanchez.
Και μετά «εάν ο τελών χρέη πρωθυπουργού Mariano Rajoy δεν καταφέρει και πάλι να σχηματίσει πλειοψηφία στη Βουλή- γιατί δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να τον στηρίξει το αστικό-φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και επίσης γιατί δεν θα θέλουν να επιδείξουν ανοχή στους δεξιούς οι σοσιαλιστές- τότε πράγματι ο επόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να λέγεται Pablo Iglesias» γράφει η Frankfurter Allgemeine.
Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς θα αναλάμβανε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο σοσιαλιστής Sanchez.
Αυτό θα ήταν ένα αντίστροφο "πορτογαλικό σενάριο" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα:
«Στη γειτονική χώρα κυβερνά εδώ και μισό χρόνο μία σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Antonio Kosta, η οποία στηρίζεται από δύο πράσινα-κομμουνιστικά-μαϊοιστικά κόμματα.
Αντιθέτως στην Ισπανία οι Podemos θα κυριαρχούσαν.
Οι εταίροι στη βόρεια Ευρώπη- περιλαμβανομένων των Γερμανών- αισθάνονται ανατριχίλα μπροστά σε αυτό το ιβηρικό πανόραμα με τις απροσδιόριστες συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα, το κρατικό χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς και το ευρώ και τη συνοχή της ευρωζώνης» υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine.

Ο αριστερός Τσίπρας δολοφόνησε το ΠΑΣΟΚ
 
«Αν οι Podemos έκαναν κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, ο νέος πρωθυπουργός Iglesias "θα μπορούσε να κάνει και στην Ισπανία αυτό που έχει ήδη κάνει στην Ελλάδα ο πολιτικός φίλος του και δολοφόνος του ΠΑΣΟΚ (Pasok-Killer) Αλέξης Τσίπρας» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, εννοώντας προφανώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί πλέον στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Γιατί όμως να συναινέσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού ο σοσιαλιστής Sanchez ως «δεύτερος»;
«Θα κυνηγούσε οποιοδήποτε κορυφαίο πόστο και γι αυτό είναι πιθανό να δεχόταν ακόμη και δεύτερο ρόλο πίσω από τον πολύ πιο ευφυή και πολύ πιο αδίστακτο Iglesia, προκειμένου να απομακρύνει από την εξουσία το απαίσιο- καθότι διεφθαρμένο κατά τη γνώμη του- Λαϊκό Κόμμα» υποστηρίζει.
Το προεκλογικό πρόγραμμα των Podemos, γράφει η γερμανική εφημερίδα, προβλέπει ανάκληση των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών της κυβέρνησης Rajoy υψηλότερο κρατικό προϋπολογισμό και νέα χρέη.
«Όποιος ρωτάει με σκεπτικισμό τί θα έλεγαν οι Βρυξέλλες για όλα αυτά, παίρνει μία απάντηση με αυτοπεποίθηση: οι ευρωκράτες θα τα δεχτούν και θα δώσουν μεγαλύτερο τράτο στην Ισπανία, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι too big to fail- σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα ή και την Πορτογαλία».

bankingnews.gr

BREAKING NEWS