Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: «Επιθετική» αγορά εταιρικών ομολόγων σχεδόν 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ σε μόλις μία εβδομάδα

WSJ: «Επιθετική» αγορά εταιρικών ομολόγων σχεδόν 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ σε μόλις μία εβδομάδα
Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 2,25 δισ. ευρώ από την έναρξη της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης
Εταιρικά ομόλογα αξίας σχεδόν 2,0 δισ. ευρώ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του εμπλουτισμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, θέτοντας τις βάσεις για μηνιαίες αγορές εταιρικών ομολόγων τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ ή το 10% των συνολικών μηνιαίων αγορών τίτλων (κρατικών και εταιρικών) 80 δισ. ευρώ.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια μάλλον επιθετική πολιτική αγορών εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade).
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα η ΕΚΤ δεν αναφέρουν τους εκδότες των εταιρικών ομολόγων που έχει αγοράσει, κάτι που αναμένεται να γνωστοποιήσει τον ερχόμενο μήνα, στις 18 Ιουλίου.
Πάντως, μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα 2,25 δισ. ευρώ από την έναρξη της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία εκδόσεων στις 8 Ιουνίου 2016, η οποία στοχεύει στην αποτελεσματικότερη παροχή φθηνής ρευστότητας στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται η WSJ, τα επιλέξιμα από την ΕΚΤ εταιρικά ομόλογα σε ευρώ επενδυτικής διαβάθμισης σήμερα ξεπερνούν σε αξία τα 600 δισ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με την τετραετή παροχή ρευστότητας άνευ κόστους προς τις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης που θα ξεκινήσει προσεχώς η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO II, η συνολική νέα ρευστότητα που θα εισφέρει στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να τονώσει τον πληθωρισμό της προς τον στόχο του 2% τον οποίο και υπηρετεί η κεντρική τράπεζα του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης