Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η νίκη του Brexit αφήνει τη Βρετανία στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους

Guardian: Η νίκη του Brexit αφήνει τη Βρετανία στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα θα πλήξει τη βρετανική οικονομία
Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ έχει αφήσει τη χώρα στο χείλος μίας ύφεσης που θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν οι οικονομολόγοι, εν μέσω φόβων για μείωση των επενδύσεων και αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Guardian.
Καθώς το δράμα εκτυλισσόταν την Πέμπτη το βράδυ, οι οικονομολόγοι άρχισαν αμέσως να εκτιμούν κατά πόσον η προειδοποίηση του υπ. Οικονομικών George Osborne ότι το Brexit θα σημάνει μία ιδιόχειρη ύφεση ενός έτους θα γίνει πραγματικότητα.
Ακόμη και προτού επιβεβαιωθεί η νίκη για το στρατόπεδο του «Φεύγουμε», οι αναλυτές και οι επιχειρήσεις του City δημιούργησαν μια αναταραχή με τις άσχημες οικονομικές προειδοποιήσεις τους για μήνες ή ακόμα και χρόνια χαμηλής ανάπτυξης.
«Η ψήφος-σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έχει προκαλέσει ένα κύμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που πιθανότατα θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση», δηλώνει ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στο think tank Pntheon Macroeconomics.
Από τη μεριά του, ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies International, δήλωσε ότι μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, μπορεί τώρα να είναι τώρα δεδομένη, ακολουθούμενη από μια περίοδο πολύ αργής ανάπτυξης.
Είπε επίσης ότι το μακροπρόθεσμο οικονομικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό ως τάση του ρυθμού ανάπτυξης, θα είναι χαμηλότερο, «το οποίο θα πρέπει να επηρεάσει την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα τις μετοχές».
Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. θα ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση.
Η ομάδα των οικονομολόγων του προέβλεψε πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 3,6% και 6%, μια βουτιά στην αξία της στερλίνας, χαμηλότερες τιμές των κατοικιών, μια μείωση των μισθών μεταξύ 2,8% και 4%, πάνω από μισό εκατομμύριο απώλειες θέσεων εργασίας, αύξηση του δανεισμού της χώρας και υψηλότερο πληθωρισμό.
Αλλά αυτό βασίστηκε στην υπόθεση ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, με άλλα λόγια, δεν θα υπήρχε υπάρξουν φορολογικές περικοπές ή κινήσεις των επιτοκίων για να καλύψουν την οικονομία.
Παράγοντες του City ήδη τονίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και των αγορών, με τις κινήσεις της να πρέπει να περιλαμβάνουν περικοπή του επίσημου κόστους δανεισμού και τη διοχέτευση επιπλέον χρημάτων στην οικονομία.
Αυτό θα μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της Brexit.
Αλλά δεν θεωρούν όλοι οι οικονομολόγοι ότι μια ύφεση είναι αναπόφευκτη.
«Το Brexit είναι πιθανό να είναι μια καθαρή αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, αν και η απουσία προηγούμενου σημαίνει ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να μετρημένες», δήλωσε ο Martin Beck, της συμβουλευτικής Oxford Economics.
«Η αύξηση στις καθαρές εξαγωγές από τη φθηνότερη στερλίνα και μια πιθανή μείωση των τραπεζικών επιτοκίων από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να σημάνει ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση».
Επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι είχαν ως επί το πλείστον υποστηρίξει την παραμονή στην Ε.Ε. ή αρνήθηκαν να λάβουν θέση, προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή μακριά από τις προβλέψεις για ύφεση και προς τις κινήσεις για την άμβλυνση του όποιου οικονομικού πλήγματος.
«Οι επιχειρήσεις θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την ύφεση», δήλωσε ο Carolyn Fairbairn, γενικός διευθυντής του CBI, της μεγαλύτερης ένωσης επιχειρήσεων στη Βρετανία.
«Θα υπάρξει αναπόφευκτα κάποια επίδραση στις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης