Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Το Brexit δεν είναι «Lehman Brothers» - Δεν υπάρχει κίνδυνος συστημικής κρίσης

Oxford Economics: Το Brexit δεν είναι «Lehman Brothers» - Δεν υπάρχει κίνδυνος συστημικής κρίσης
Οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν τον υψηλό κίνδυνο διευρυμένης οικονομικής κρίσης, που θα συμπαρασύρει την υπόλοιπη Ε.Ε.
Το Brexit, ήτοι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι ακόμα «Lehman Brothers», καθησυχάζει η Oxford Economics, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος συστημικής κρίσης.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει, «η ψήφος-έκπληξη του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτή η αντίδραση δε συνάδει με τον πιθανό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων, αλλά, αντιθέτως, οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν τον υψηλό κίνδυνο διευρυμένης οικονομικής κρίσης, που θα συμπαρασύρει την υπόλοιπη Ε.Ε..
Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται υπερβολικός σε εμάς [Oxford Economics].
Η σημερινή (24/6) απότομη πτώση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και ομόλογα της περιφέρειας είναι δύσκολο να συνδεθεί με την πιθανή μακροπρόθεσμη επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο - στη χειρότερη περίπτωση ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα σε μια οικονομία που είναι μόνο 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι αρχικές αντιδράσεις της αγοράς ήταν παρόμοιου μεγέθους με την αντίδραση αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Φαίνεται οι αγορές προεξοφλούν ένα μέτριο κίνδυνο ότι η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα συστημικό γεγονός που οδηγεί σε αλυσιδωτές πολιτικές αποφάσεις στην υπόλοιπη ΕΕ, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος ή/και σε αναδιάρθρωση του χρέους στην «περιφέρεια» της Ευρωζώνης - μια επανάληψη της κρίσης του 2011-12.
Η πιθανότητα μιας τέτοιας αλυσιδωτής αντίδρασης ίσως απέκτησε «ισχύ νόμου» κατά τις τελευταίες εβδομάδες με δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν δυσαρέσκεια με την ΕΕ σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία.
Στην Ιταλία, πέρα από το μεγάλο χρέος, υπάρχει και το ζήτημα των υψηλών επισφαλειών στις τράπεζες ως παράγοντας συστημικού κινδύνου.
Πιστεύουμε [OE] ότι αυτές οι ανησυχίες των αγορών είναι υπερβολικές.
Δε διαβλέπουμε υψηλή πιθανότητα μιας συστημικής κρίσης στην ΕΕ που να αφορά στην έξοδο άλλων χωρών από την ΕΕ ή την αναδιάρθρωση του χρέους, ειδικά καθώς η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη αύξηση των περιφερειακών ομολόγων, όπως έπραξε το 2012.
Πιστεύουμε, επίσης, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να αποφευχθεί η διάλυση, μεταξύ άλλων και με παραχωρήσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης