Διεθνή

Bloomberg: Αντιμέτωπη με νέα κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται η ΕΚΤ λόγω Brexit - Απειλείται η ανάκαμψη

Bloomberg: Αντιμέτωπη με νέα κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται η ΕΚΤ λόγω Brexit - Απειλείται η ανάκαμψη
Οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητες 50% για νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων του ευρώ στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2016
Αντιμέτωπη με νέα κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, γεγονός που απειλεί να καταφέρει ένα ισχυρό οικονομικό σοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το Brexit απειλεί να καταστρέψει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, την οποία προσδοκούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μετά από δύο συναπτά έτη πρωτοφανούς ποσοτικής χαλάρωσης στα ευρωπαϊκά χρονικά.
Οι ραγδαίες εξελίξεις προκαλούν μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και ισχυρές, πολωτικές πολιτικές αντιδράσεις τόσο στη Βρετανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι τόσο μεγάλες οι διακυμάνσεις στις αγορές, που θα απουσιάζουν από το προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα - Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 - ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στο πολυτελές πορτογαλικό θέρετρο Sintra η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen και ο πρόεδρος της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), Mark Carney, ενώ ακόμα και η συμμετοχή του Draghi σε αυτό θα περιστραφεί γύρω από το αν χρειάζεται περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ πλήττεται από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς το 2014 διεξήχθη στη «σκιά» των τότε επικείμενων αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ το 2015 είχε επισκιαστεί απόλυτα από την τελευταία ελληνική κρίση του περασμένου Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητες 50% για νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων του ευρώ - από το τρέχον επίπεδο -0,4% - στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2016.
Αντίστοιχα, οι αγορές εκτιμούν ότι η BoE δεν αποκλείεται να αποφασίσει και αυτή μείωση - αντί αύξησης, μέχρι πρόσφατα - στα παρεμβατικά επιτόκια της βρετανικής στερλίνας, με στόχο να αποτρέψει μια ύφεση από το οικονομικό σοκ του Brexit.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της ΕΚΤ για ανεξάντλητη αγορά ομολόγων κρατών της ευρωζώνης που δεσμεύονται σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (OMT - Outright Monetary Transactions) δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στην κεντρική τράπεζα του ευρώ, αν από τις εξελίξεις στη Βρετανία οι κυβερνήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης (που εντάσσονται στο OMT) αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης