Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit και ήττα των Podemos ευνοούν τη στρατηγική της Γερμανίας στην Ευρώπη

Brexit και ήττα των Podemos ευνοούν τη στρατηγική της Γερμανίας στην Ευρώπη
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί ένα ισχυρό συστημικό σοκ, ωστόσο οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες
Μπορεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία να προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ωστόσο μακροπρόθεσμα μεγάλος κερδισμένος από τις εξελίξεις θα είναι το Βερολίνο.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί ένα ισχυρό συστημικό σοκ, ωστόσο οι συνέπειες θα είναι βραχυπρόθεσμες.
Μακροπρόθεσμα, η Γερμανία θα ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση, καθώς στην ουσία «βγαίνει από τη μέση» ένας ισχυρός αντίπαλος, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε οικονομικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα το πλήγμα θα είναι ισχυρό τόσο για τη Γερμανία, όσο και για τη Βρετανία.
Ωστόσο υπάρχει κανείς που αμφιβάλει ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή μέσω διμερών συμφωνιών, προκειμένου το κόστος της εξόδου να καταστεί διαχειρίσιμο;
Σε πολιτικό επίπεδο όμως η Γερμανία «ξεφορτώνεται» μία υπερδύναμη που βάζει φρένο στην παντοκρατορία της.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το δίδυμο Merkel - Schaeuble δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή, ούτε να αλλάξει το μίγμα πολιτικής που προωθεί στην Ε.Ε ιδίως εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το 2017.
Άλλωστε όπως προκύπτει από το σχέδιο Schaeuble για την επόμενη ημέρα του Brexit, η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Μ. Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές.
Ήδη τις περασμένες μέρες οι σύμβουλοι του W. Schaeuble είχαν συντάξει ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit».
Το κείμενο αυτό το οποίο περιήλθε στην οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt και της Welt σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ξεκινήσει άμεσα μια διαπραγμάτευση για σύνδεση με τη Βρετανία.
Η συνθήκη της ένωσης εξηγεί τους κανόνες διαπραγμάτευσης και άλλες ρυθμίσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας, για παράδειγμα με τις εισαγωγές τους δασμούς κ.α.
Μια συνθήκη με τη Βρετανία, αφού έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα πρέπει να προσφέρει πάρα πολλά περιθώρια στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση της στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt.
Το σχέδιο που εκπόνησε το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας υπό τον Schaeuble ονομάζεται "Γερμανική στρατηγική σχετικά με Brexit" περιλαμβάνει 8 σελίδες και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άπαξ και η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.
Επίσης στόχος είναι να αποτρέψει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να φύγουν από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να μην δώσει λάθος κίνητρα σε άλλα κράτη μέλη κατά την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την Βρετανία".

Τέλος στα όνειρα για «μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου»

Την ίδια ώρα, η επικράτηση του κεντροδεξιού κόμματος του M. Rajoy στην Ισπανία και η ήττα του αριστερού συνασπισμού Unidos Podemos, εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια του Βερολίνου.
Το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης θάφτηκε οριστικά, γεγονός που ματαιώνει και τα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης για το περίφημο «μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου» κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία.
Το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει την πολιτική λιτότητας, καθώς εν όψει εκλογών, το κόμμα της Merkel πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει ούτε υποψία χαλάρωσης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης