Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ετοιμαστείτε για ύφεση στη Βρετανία, μείωση των επιτοκίων και επιπλέον ποσοτική χαλάρωση

Bloomberg: Ετοιμαστείτε για ύφεση στη Βρετανία, μείωση των επιτοκίων και επιπλέον ποσοτική χαλάρωση
Η πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπουν ύφεση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Στο Γ' τρίμηνο αναμένεται η μείωση των επιτοκίων
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mark Carney, είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι θα μπορούσε να συμβεί.
Τώρα οι οικονομολόγοι λένε ότι ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε.
Σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε μετά τη νίκη του Brexit λένε ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009.
Η πλειονότητα προβλέπει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προσθέσει επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στα επιτόκια κατά το Γ' τρίμηνο.
Ο Carney θα μιλήσει τηλεοπτικά την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 4 μ.μ. ώρα Λονδίνου.



Οι ζοφερές προβλέψεις έπονται του σοκ από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το οποίο αφήνει σε εκκρεμότητα τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν να τηρήσουν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ, ένα πολιτικό κενό ηγεσίας στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδεινώνοντας το αρνητικό κλίμα.
Ο Carney προειδοποίησε το Μάιο ότι μία νίκη του Brexit θα μπορούσε να ρίξει τη χώρα σε τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, έχοντας νωρίτερα πει ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εγχώριο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμα κι έτσι, οι Βρετανοί υποστήριξαν το «Φεύγουμε» με 52%.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε χάος», δήλωσε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Merrion στο Δουβλίνο.
«Πιθανότατα έγκειται στην κεντρική τράπεζα να καθαρίσει το χάλι των πολιτικών», με τον Mark Carney και τους συνεργάτες του να αποφασίζουν κατά πάσα πιθανότητα την εφαρμογή περαιτέρω νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας πριν από το τέλος του έτους».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης