Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών απειλεί την ανάκαμψη της Ε.Ε.

Deutsche Bank: Η κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών απειλεί την ανάκαμψη της Ε.Ε.
Η ευρωζώνη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την τρίτη ύφεση μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια
Μην υποτιμάτε τα το κόστος που μπορεί να έχει η αναταραχή στις χρηματαγορές μετά το Brexit για την οικονομία της ευρωζώνης.
Οι αρχικοί υπολογισμοί για τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην ανάκαμψη της περιοχής έδειχναν ότι το πλήγμα θα είναι σχετικά ήπιο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, να λέει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι επιπτώσεις από το απευθείας εμπόριο θα μπορούσε να προσθέσει έως και 0,5% τα επόμενα τρία χρόνια.
Αλλά αυτά τα σενάρια δεν έλαβαν υπόψιν τους τις συνέπειες από την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 23% έπειτα από τη νίκη του Brexit.
Ιστορικά, οι τραπεζικές μετοχές συσχετίζονται ισχυρά με τον τραπεζικό δανεισμό, με χρονική υστέρηση περίπου ενός έτους, όπως το παρακάτω διάγραμμα δείχνει.



Οι αναλυτές της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Marco Stringa, υποστηρίζουν σε έκθεσή τους με ημερομηνία 5 Ιουλίου ότι υπάρχει επίσης ένας αιτιώδης σύνδεσμος: Δεδομένου ότι οι τράπεζες βρίσκονται τώρα υπό την κανονιστική πίεση να αντλήσουν κεφάλαια, η κατρακύλα των τιμών των μετοχών τους και η χαμηλή κερδοφορία καθιστούν πολύ δύσκολο τη δημιουργία ταμείων, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.
Η τιμή της μετοχής της ίδιας της Deutsche Bank έχει χάσει περισσότερο από 25% από τις 23 Ιουνίου.
Εάν οι τράπεζες προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια, μπορεί να βρεθούν υπό επιπλέον πίεση για να μειώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο δανεισμό προς την οικονομία.
Οι τραπεζίτες συχνά ισχυρίζονται ότι το να τους ζητείται να έχουν περισσότερα ίδια κεφάλαια αντί να δανείζονται από την αγορά παρεμποδίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν την πίστωση.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανταπαντούν ότι οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στην πραγματικότητα ενισχύουν την ικανότητα της τράπεζας να δίνει δάνεια, όχι το αντίθετο.

Οι επιπτώσεις του Brexit
Ακόμα κι έτσι, ίσως να μην χρειαστεί πολύς χρόνος για να θέσει τέρμα το Brexit στη δειλή ανάκαμψη του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη που ξεκίνησε μόλις πέρυσι.
Ο αντίκτυπος μιας ανανεωμένης πιστωτικής κρίσης θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρός στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που στηρίζονται κυρίως στις τράπεζες για το δανεισμό τους.
Όχι τυχαία, η διόρθωση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να επανεκκινήσει ο δανεισμός προς την πραγματική οικονομία, υπήρξε ένας από τους κύριους στόχους των πολιτικών της ΕΚΤ.
Ο Stringa εκτιμά ότι αν οι τράπεζες αποφασίσουν να κρατήσουν τους ισολογισμούς τους αμετάβλητους μέχρι το τέλος του 2017, αυτό θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ την οικονομική ανάπτυξη στη ευρωζώνη το επόμενο έτος.
Ακόμη χειρότερα, αν οι δανειστές καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόνο τα μισά από τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις της «Βασιλείας IV», αυτό θα μπορούσε να τις αναγκάσει να μειώσουν το σταθμισμένο ενεργητικό του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.



Ακόμη και μια πιστωτική συστολή της τάξης του 2% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ύφεση στην ευρωζώνη και αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση.
Αυτή θα είναι η τρίτη ύφεση για την περιοχή σε λιγότερο από 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης