Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών θα αποτύχουν

BIS: Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών θα αποτύχουν
Σε έγγραφο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών αναφέρεται ότι τα οφέλη από τέτοιες πολιτικές θα εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου
Τα οφέλη της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής είναι πιθανόν να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
«Μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, κατά την άποψή μας, είναι πιθανό να υπόκεινται σε φθίνουσες αποδόσεις» γράφουν οι Claudio Borio και η Anna Zabai.
«Η ισορροπία μεταξύ οφέλους και κόστους τείνει να επιδεινωθεί περαιτέρω όσο η πολιτική αυτή συνεχίζεται και τα προβλήματα της πολιτικής οικονομίας» επισημαίνουν τονίζοντας ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος μπορεί κάλλιστα να δώσει τη θέση της μακροπόθεσμο πόνο».
Εκτός από τα όσον αναφέρει για τις φθίνουσες αποδόσεις, το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και είχαν μια «διαρκή επίπτωση» στις αποδόσεις των ομολόγων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Εν τω μεταξύ, «η άποψή μας είναι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να θεωρηθούν ως έκτακτα και να χρησιμοποιούνται σε πολύ ειδικές περιστάσεις, αντί να θεωρούνται φυσιολογικά εργαλεία που λαμβάνονται σε κανονικές συνθήκες», έγραψαν οι συγγραφείς.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, στην καλύτερη περίπτωση τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιου είδους πολιτικές είναι αμφίβολα και εξαρτώνται από πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά του πλαισίου άσκησης της νομισματικής πολιτικής.
Επισημαίνεται ότι στο εν λόγω έγγαμο περιλαμβάνεται μια περίληψη των δράσεων που έχουν αναλάβει από τη FED, την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης