Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: «Παραθυράκι» για συνεργασία από τους κεντρώους Ciudadanos προς τον M. Rajoy

Ισπανία: «Παραθυράκι» για συνεργασία από τους κεντρώους Ciudadanos προς τον M. Rajoy
Ο κ. Rivera τόνισε πως είναι εφικτή η συνεργασία με το μέχρι πρότινος κυβερνόν κόμμα, εφόσον όμως υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις 
Ανοικτό άφησε σήμερα 9/8 το «παραθυράκι» για συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular, PP) του Marrianο Rajoy ο επικεφαλής του κεντρώου Ciudadanos, Albert Rivera.
Ο κ. Rivera τόνισε πως είναι εφικτή η συνεργασία με το μέχρι πρότινος κυβερνόν κόμμα, εφόσον όμως υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.
Οι μεταρρυθμίσεις που προαναφέρθηκαν θα αφορούν τον εκλογικό νόμο, την άρση της νομικής προστασίας των βουλευτών, την εφαρμογή μέτρων για την διαφάνεια και την χρηματοδότηση των κομμάτων, κλπ…
Τα παραπάνω αποτελούν μία μίνι «στροφή» στα όσα έλεγαν οι Ciudadanos, οι οποίοι δεν φαίνονταν ιδιαίτερα θερμοί ούτε στη συνεργασία, αλλά ούτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας του Rajoy.
Ενδεικτικά, μέχρι και σήμερα ο Rivera αλλά και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Pedro Sánchez διαμήνυαν πως ο Rajoy θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς που πλήττουν το κόμμα του και να εγκαταλείψει την ηγεσία…
Αναφέρεται πως το Λαϊκό Κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, πρέπει να φθάσει τις 176 έδρες, κάτι αδύνατο χωρίς την συνεργασία των Σοσιαλιστών (PSOE).
Ακόμα και αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία με τους κεντρώους, οι οποίοι έχουν 32 έδρες, δεν θα συγκεντρωθεί ο κατάλληλος αριθμός, καθώς το PP διαθέτει 137 έδρες.
Οι μέχρι στιγμής συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Podemos και των Ciudadanos απέβησαν άκαρπες, όπως συνέβη και μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου…
Τέλος, σε περίπτωση που υπάρξει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση το προσεχές διάστημα (έχουν ήδη γίνει δύο από τον Δεκέμβριο του 2015), αξίζει να αναφερθεί πως η δημοσκόπηση της CIS που δημοσιοποιήθηκε χθες δίνει ισχυρό προβάδισμα 9,4 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στο Λαϊκό Κόμμα του Marriano Rajoy.
Ειδικότερα, το PP ηγείται στην ερεύνα συγκεντρώνοντας το 32,5% των ερωτηθέντων στην πρόθεση ψήφου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί με 23,1%.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos, με 19,6%.
«Εκτός βάθρου» βρίσκονται οι κεντρώοι Ciudadanos, οι οποίοι συγκεντρώνουν 12% στην πρόθεση ψήφου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης