Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Απώλειες 20% υπέστη η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2016

ΕΚΤ: Απώλειες 20% υπέστη η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2016
Υποχώρηση 41% κατέγραψε το καθαρό αποτέλεσμα δραστηριοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης σε επενδυτικές και συναλλαγματικές πράξεις στο α' τρίμηνο 2016, για να περιοριστεί σε 10,8 δισ. ευρώ
Απώλειες 20% υπέστη η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2016, λόγω μειωμένων εσόδων από επενδυτικές δραστηριότητες και άλλες κύριες πηγές λειτουργικών εσόδων τους, όπως οι τραπεζικές προμήθειες.
Αυτό ανέφερε σε μελέτη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, περιγράφοντας μια μάλλον δυσοίωνη εικόνα για τις προοπτικές κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε σε 18 δισ. ευρώ, από 20,25 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Βασικότερη αιτία της πτώσης των κερδών των τραπεζών της ευρωζώνης ήταν η υποχώρηση κατά 41% του καθαρού αποτελέσματος δραστηριοποίησής τους σε επενδυτικές και συναλλαγματικές πράξεις, που περιορίστηκε σε 10,8 δισ. ευρώ.
Μικρότερη πτώση κατέγραψαν κλασικές ροές εσόδων όπως το καθαρό επιτόκιο δανεισμού, μερίσματα επιχειρήσεων, τέλη και προμήθειες.
Για την υποχώρηση των κερδών τους, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατηγορούν την εκτεταμένη νομισματική και ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, της οποίας τα αρνητικά επιτόκια έχουν αρχίσει να χρεώνουν και οι ίδιες στους πελάτες τους, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ ζητάει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να σταματήσουν να εστιάζουν σε λάθος ζητήματα και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, όπως και να καταστούν λιγότερο εξαρτημένες από το επίπεδο των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης