Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Αυτό που κάνει η Yellen δεν είναι καπιταλισμός - Κινδυνεύει να καταστήσει μόνιμα ανάπηρη την οικονομία των ΗΠΑ

Gross: Αυτό που κάνει η Yellen δεν είναι καπιταλισμός - Κινδυνεύει να καταστήσει μόνιμα ανάπηρη την οικονομία των ΗΠΑ
«Η στάση της ισοδυναμεί με την παροχή ενός μπαστουνιού για περπάτημα ή ενός αναπηρικού αμαξιδίου σε μια ασθμαίνουσα οικονομία η οποία μπορεί ποτέ ξανά να μην περπατήσει κανονικά»
Έντονα επικριτικός απέναντι στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Federal Reserve, Janet Yellen, για την αναφορά της ότι «θα μπορούσε να εξετάσει περισσότερες αγορές ομολόγων», εμφανίστηκε ο δισεκατομμυριούχος πολύπειρος επενδυτής Bill Gross, συνιδρυτής της κολοσσιαίας εταιρείας επενδύσεων PIMCO και πρώην διαχειριστής του Total Return Fund κεφαλαίου της.
Απαντώντας γραπτώς σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 σε δημοσιογραφικά ερωτήματα που του έθεσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ο Gross - που τον Σεπτέμβριο του 2014 άφησε την PIMCO για να ιδρύσει μια νέα επενδυτική εταιρεία, την Janus Capital Group Inc. - είπε ότι οι θέσεις της Yellen ισοδυναμούν με την παροχή κινητικών βοηθημάτων σε μια ασθμαίνουσα οικονομία των ΗΠΑ.
Στη σημερινή ομιλία της στην καθιερωμένη ετήσια σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊομινγκ των ΗΠΑ, η Yellen έκανε την επίμαχη αμφιλεγόμενη αναφορά, ότι περαιτέρω αγορές ομολόγων - ως μέρος μιας παράδοξης ποσοτικής χαλάρωσης εν μέσω ανοδικής τροχιάς των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου - θα πρέπει να παραμείνουν στην «εργαλειοθήκη» της Fed.
Ο Gross κατακρίνει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία επειδή θεωρεί, ότι η πολιτική εξαιρετικά χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων (κατά περίπτωση) - αλλά και ποσοτικής χαλάρωσης - που εφαρμόζουν προκαλεί την τεχνητή διόγκωση των τιμών στις χρηματο-οικονομικές αγορές (μέσω τεράστιας αύξησης της ζήτησης), δίχως να προσθέτει τίποτα αξιόλογο στην προαγωγή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
«Στην ουσία, η Yellen ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων 'φουσκών' σε διάφορες κλάσεις ενεργητικού, όπως έχουν κάνει οι BoJ [Ιαπωνία], ΕΚΤ και SNB [Ελβετία], μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων και μετοχών... Αυτό δεν είναι καπιταλισμός», σχολίασε ο μεγαλο-επενδυτής για να προσθέσει ότι η στάση της ισοδυναμεί «με την παροχή ενός μπαστουνιού για περπάτημα ή ενός αναπηρικού αμαξιδίου σε μια ασθμαίνουσα οικονομία η οποία μπορεί ποτέ ξανά να μην περπατήσει κανονικά αν η νομισματική πολιτική κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».
Όπως εκτιμά ο Gross, η σημερινή ομιλία της Yellen δεν απομάκρυνε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, ιδίως αν η εξέλιξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον τρέχοντα μήνα αποδειχθεί υγιής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης