Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lacker (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ταχύτερη αύξηση επιτοκίων - Η Fed διακινδυνεύει πρόκληση ύφεσης

Lacker (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ταχύτερη αύξηση επιτοκίων - Η Fed διακινδυνεύει πρόκληση ύφεσης
Lacker: Η ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από το στόχο σταθερότητας τιμών του 2% που υπηρετεί η Fed, πλήττοντας την αξιοπιστία της
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, όπως επεσήμανε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης του Ρίτσμοντ, Jeffrey Lacker.
Ο ίδιος, εφέτος δεν συμμετέχει με ψήφο στην περίφημη επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve, που αποφασίζει το ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου.
Τα σχόλια του Lacker ακολούθησαν την ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 (+150 χιλ. θέσεις εργασίας) και φαίνονται να αποκαλύπτουν την ανησυχία του, ότι τα επιτόκια της Fed θα αυξηθούν βραδύτερα απ' όσο απαιτείται κατά τη γνώμη του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σειρά από οικονομικές αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το επιτόκιο αναφοράς overnight της Fed (federal funds rate) είναι εξαιρετικά χαμηλό για τις υφιστάμενες οικονομικές περιστάσεις στις ΗΠΑ.
«Φαίνεται πως το επιτόκιο federal funds rate θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από το τρέχον επίπεδό του», όπως τόνισε ο Lacker.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του, ότι η ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από το στόχο σταθερότητας τιμών του 2% που υπηρετεί η Federal Reserve, πλήττοντας την αξιοπιστία της.
Όπως επισημαίνει, αν συμβεί αυτό, τότε η Fed θα πρέπει να αυξήσει ιδιαίτερα γρήγορα τα επιτόκιά της, διακινδυνεύοντας την πρόκληση ύφεσης στις ΗΠΑ.
«Θα ήταν δύσκολο να δομηθεί η νομισματική πολιτική επαρκώς προσεκτικά με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η επιτάχυνση της συρρίκνωσης της πραγματικής [οικονομικής] δραστηριότητας», κατέληξε ο Lacker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης