Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λειτούργησε αποτελεσματικά στην ποσοτική χαλάρωση

ΕΚΤ: Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λειτούργησε αποτελεσματικά στην ποσοτική χαλάρωση
Το APP ουσιαστικά αποτελούσε επέκταση στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων της Τράπεζας
Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programmes, APP) που ξεκίνησε το 2015 λειτούργησε αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σχολιάζει σε σημερινή (9/9) της έκθεση (link) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως αναφέρεται, το APP ουσιαστικά αποτελούσε επέκταση στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων της Τράπεζας, δίνοντας τη δυνατότητα αγοράς και κρατικών ομολόγων.
Απώτερος σκοπός του APP είναι η αντιμετώπιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που επικρατεί στην Ευρωζώνη και ο οποίος αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία του μπλοκ.
Η Τράπεζα διαπιστώνει στην ανάλυση της πως τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος έγιναν αισθητά από τη μέρα ακόμα που ξεκίνησε, στις 22 Ιανουαρίου 2015, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για τα μελλοντικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν πτωτικές, ενώ σε αντίθετο κλίμα, αυξήθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Στη συνέχεια, η αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων οδήγησε σε αύξηση των αποτιμήσεων τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς, προσφέροντας μία μορφή κεφαλαιακής ανακούφισης.
Η κεφαλαιακή ανακούφιση των τραπεζών μάλιστα φαίνεται να ήταν σημαντικότερη από το αντίστροφο αποτέλεσμα που είχε στα κέρδη τους η μείωση των διαφορών στις αποδόσεις των ομολόγων (flattening of the yield curve).
Επίσης, η μελέτη διαπιστώνει ότι η μεγιστοποίηση της διάρκειας των ομολόγων (που αγοράζονται από την ΕΚΤ) θα αύξανε τη μακροοικονομική επίδραση του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης