Τελευταία Νέα
Διεθνή

B. Obama: Η στρατιωτική συμφωνία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ

B. Obama: Η στρατιωτική συμφωνία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ
Η διμερής συμφωνία ύψους 38 δισ. δολ. (!) αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία στρατιωτική βοήθεια που έχουν χορηγήσει ποτέ οι ΗΠΑ 
Η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα 14/9 μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ θα αποτελέσει μία σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ, υποστήριξε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama.
«Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ (Benjamin Netanyahu) και εγώ, είμαι πεπεισμένοι ότι το νέο MOU (μνημόνιο συνεργασίας) θα αποτελέσει μια σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ, σε μια περιοχή που παραμένει επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης.
Σημειώνεται πως η διμερής συμφωνία ύψους 38 δισ. δολ. (!) αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία στρατιωτική βοήθεια που έχουν χορηγήσει ποτέ οι ΗΠΑ σε χώρα, σε ολόκληρη την ιστορία τους.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και κάποιες υποχωρήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, μεταξύ άλλων να απόσχει από τη διεκδίκηση επιπλέον κεφαλαίων βοηθείας από το Κογκρέσο πέραν αυτών για τα οποία θα δεσμεύονται ετησίως οι ΗΠΑ, αλλά και να εξαλείψει σταδιακά μια ειδική συμφωνία που επέτρεπε στο Ισραήλ να επενδύει το 26,3% της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στη δική του στρατιωτική βιομηχανία, αντί σε αμερικανικής κατασκευής όπλα.
Επιπλέον, το Ισραήλ δέχθηκε να τερματίσει τη χρήση του 13% της στρατιωτικής βοήθειας για την αγορά στρατιωτικών καυσίμων.
Το υφιστάμενο μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ισραήλ - που λήγει το 2018 - προβλέπει την παροχή ετήσιας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας 3,1 δισ. δολαρίων στη μεσανατολική χώρα, αξία που με το νέο μνημόνιο αυξάνεται σε 3,8 δισ. δολάρια ετησίως για δέκα χρόνια, με τον Netanyahu να έχει επιχειρήσει να την αυξήσει σε 4,5 δισ. δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ λαμβάνει περίπου 600 εκατ. δολάρια επιπλέον οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που διαθέτει για παροχές κατά την κρίση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης