Τελευταία Νέα
Διεθνή

Saxo Bank: Διεθνής «πυραμίδα» η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια

Saxo Bank: Διεθνής «πυραμίδα» η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια
Οι κυβερνήσεις έχουν επιφορτίσει τις κεντρικές τράπεζες με το καθήκον να παρέχουν άφθονο χρήμα στον κόσμο για την πρόκληση ανάπτυξης, επειδή οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να διακρίνουν αυτό που απαιτείται να πράξουν
Οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν δημιουργήσει μια «πυραμίδα» μέσω της εκτύπωσης ανεξάντλητων ποσοτήτων χρήματος και της μείωσης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, στην προσπάθειά τους να τονώσουν την ανάπτυξη.
Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Saxo Bank, Kim Fournais, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει πραγματική επιθυμία να αναληφθούν μεταρρυθμίσεις, που όμως είναι απαραίτητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, αλλά σε ορισμένο βαθμό και για τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Fournais, σύμφωνα με τον οποίο «τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν ένα πρόβλημα παντού που τιμωρεί τους έχοντες μετρητά, κάτι που δεν συνιστά μια καλή δομή κινήτρων».
Για τον ίδιο, «υπάρχουν πολλοί κανόνες, γραφειοκρατία, οι φόροι είναι αρκετά υψηλοί και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα αναιμική κατάσταση», προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν επιφορτίσει τις κεντρικές τράπεζες με το καθήκον να παρέχουν άφθονο χρήμα στον κόσμο για την πρόκληση ανάπτυξης, επειδή οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να διακρίνουν αυτό που απαιτείται να πράξουν.
«Αν αυτό δεν αλλάξει - και έχουμε δει τί συνέβη στην Ελλάδα ή σε μέρη στα οποία οι αγορές κεφαλαίου έχασαν πλήρως την εμπιστοσύνη τους - τότε θα είναι πολύ αργά για μεταρρυθμίσεις και [η κατάσταση] θα οδηγηθεί σε μία καθοδική έλικα», κατέληξε ο Fournais.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης