Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H Yellen μπορεί να βοηθήσει τον Draghi να «αγοράσει» λίγο χρόνο

Bloomberg: H Yellen μπορεί να βοηθήσει τον Draghi να «αγοράσει» λίγο χρόνο
Οι αυριανές (21/9) αποφάσεις της Fed θα επηρεάσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Τη στιγμή που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi αναρωτιέται πως μπορεί να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μια μικρή βοήθεια από την Janet Yellen μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις της Fed για το επιτόκιο.
Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο και στο σχέδιο της ΕΚΤ για να διασφαλίσει ότι το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει.
Ακόμα κι αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δεν αυξήσουν τα επιτόκια αμέσως, οποιοδήποτε σημάδι ότι είναι έτοιμοι να το κάνουν αυτό εντός του 2016 θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων.
Κι αυτό είναι ένα… μπόνους για την ΕΚΤ.
Ο Draghi σκοπεύει να δαπανήσει 1,7 τρισ. δολ. στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Μάρτιο του 2017, ενώ αν χρειαστεί θα το συνεχίσει προκειμένου να «ζωντανέψει» τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα: οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ είναι τόσο χαμηλές ώστε μόνο ένα μέρος του χρέους είναι επιλέξιμο για αγορά σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ.
Αν και οι αποφάσεις της Fed θα έχουν μικρή επιρροή στις αποδόσεις, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα «αγοράσει«» λίγο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει ζωντανό.
«Μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μια έκφραση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Stefan Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
«Μια μικρή αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΚΤ να αυξήσει το απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αγοράσει» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης