Διεθνή

Abe (πρωθ. Ιαπωνίας): Στενή κυβερνητική συνεργασία με την BoJ για τόνωση της ιαπωνικής ανάπτυξης

Abe (πρωθ. Ιαπωνίας): Στενή κυβερνητική συνεργασία με την BoJ για τόνωση της ιαπωνικής ανάπτυξης
Ο Abe θα επιχειρήσει την ταχεία έγκριση της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP) από την ιαπωνική Βουλή, καλώντας τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο άμεσα και να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο που θεωρεί πως τους αναλογεί
Καλωσόρισε την απροσδόκητη επανεστίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής Τραπέζης Ιαπωνίας (BoJ) την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την BoJ για να τονώσει το πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζει (Abenomics).
Ως γνωστόν, η BoJ ανακοίνωσε σήμερα, ότι μετά από εκτύπωση αθρώου πληθωριστικού χρήματος επί σειρά ετών, πλέον θα εστιάζει στις αποδόσεις των μακροπροθέσμων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων για να επιτύχει τον φευγαλέο στόχο την πρόκλησης πληθωρισμού 2% στην οικονομία (=σταθερότητα τιμών).
«Η [ιαπωνική] κυβέρνηση και η BoJ θα εργαστούν ως ένα σύνολο σε στενό συντονισμό, για την επιτάχυνση των 'Abenomics'», όπως ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο ίδιος, η γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ιαπωνία δεν αποτελεί βάρος για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά ένα κίνητρο για την τόνωση της παραγωγικότητας μέσω καινοτομιών όπως τα ρομπότ, οι ασύρματοι αισθητήρες και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Ο Abe εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας ακόμα και με συρρικνούμενο πληθυσμό σε ηλικία ενεργής επαγγελματικής δραστηριοποίησης, ο οποίος μπορεί την τελευταία τριετία μειώθηκε κατά 3 εκατ. ανθρώπους, όμως το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την ίδια περίοδο.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του Abe, ότι θα επιχειρήσει την ταχεία έγκριση της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP) από την ιαπωνική Βουλή, καλώντας τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο άμεσα και να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο που θεωρεί πως τους αναλογεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης