Τελευταία Νέα
Διεθνή

K. Forbes (BoE): Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται περαιτέρω νομισματική χαλάρωση

K. Forbes (BoE): Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται περαιτέρω νομισματική χαλάρωση
Η κα Forbes εξέφρασε την άποψη ότι η επίδραση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν τόσο «θυελλώδης»
H Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BoE) δεν θεωρεί προς το παρόν ότι είναι αναγκαία μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζει εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE, Kristin Forbes.
Μέσω σημερινών της δηλώσεων, η κα Forbes υποστήριξε πως η οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού, θα καθορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το αν η BoE τελικά προχωρήσει σε επιπλέον μείωση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.
Τόνισε δε πως δεν υποστήριξε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο ξεκίνησε η Τράπεζα τον Αύγουστο, επειδή τα κόστη είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η επίδραση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη βρετανική οικονομία δεν ήταν «θυελλώδης», όπως πολλοί ανέμεναν.
Υπενθυμίζεται πως η τριμηνιαία έκθεση της BoE, στοιχείο της οποίας ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα, τόνιζε πως αν και η βρετανική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα στον απόηχο του δημοψηφίσματος, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με χρηματοπιστωτικούς κινδύνους ενόψει του επικείμενου Brexit.
Επίσης, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας υπογραμμίζει πως πρέπει να διασφαλιστεί πως το Λονδίνο θα παραμείνει κέντρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μετά το Brexit, ενώ αποκλείει οποιαδήποτε χαλάρωση στους κεφαλαιακούς κανόνες της.
«Παρά το γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω μιας περιόδου αστάθειας, η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας και προσαρμογής (…).
Ανεξάρτητα από τη μορφή της μελλοντικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας χρειάζεται αυστηρά πρότυπα προληπτικής εποπτείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η τριμηνιαία έκθεση.
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου η Τράπεζα κράτησε σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το βασικό της επιτόκιο έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.
Ομόφωνη ήταν επίσης και η απόφαση για συνέχιση του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Επί αυτού του θέματος, η Τράπεζα ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του προγράμματος είναι ενθαρρυντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης