Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Όταν τα QE ολοκληρωθούν θα σκάσει η φούσκα των μετοχών και των ομολόγων

Ρωσία: Όταν τα QE ολοκληρωθούν θα σκάσει η φούσκα των μετοχών και των ομολόγων
Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας επέκρινε τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό φάσμα θεμάτων από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ζώνη του ευρώ και έτσι η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει μια διαφορετική προσέγγιση, επεσήμανε στο CNBC η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Μάλιστα, ο ίδιος αμφισβήτησε κατά πόσο άλλες κεντρικές τράπεζες είχαν τα μέσα για να επηρεάσουν τις οικονομίες τους.
«Το αν οι (άλλες) κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα εργαλεία για να επηρεάσουν αυτή την κατάσταση (αποτελεί το αντικείμενο μιας πολύ ευρείας συζήτησης) δήλωσε η Elvira Nabiullina.
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι κάποιες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, ενώ κάποιες άλλες τα έχουν ήδη εφαρμόσει, η Nabiullina έκανε λόγο για ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα.
«Αλλά όσον αφορά στη ρωσική οικονομία, βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» επεσήμανε η ίδια.
Παράλληλα, η Nabiullina ήταν ιδιαίτερα επικριτική πως το περιβάλλον της εύκολης νομισματικής πολιτικής που οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αυτά είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν αναγκαστικά μεταφραστεί σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Αντιθέτως, έχει αυξηθεί η ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, προκαλώντας ανησυχίες για φούσκα στις μετοχές και στα ομόλογα που θα σκάσει όταν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρωθούν και η νομισματική πολιτική «ομαλοποιηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης