Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σχίσμα» στο ισπανικό Σοσιαλιστικό κόμμα επιτρέπει αισιοδοξία για λύση στο πολύμηνο αδιέξοδο ακυβερνησίας

«Σχίσμα» στο ισπανικό Σοσιαλιστικό κόμμα επιτρέπει αισιοδοξία για λύση στο πολύμηνο αδιέξοδο ακυβερνησίας
Η φράξια του PSOE που αντιδρά στις επιλογές του Sanchez ζητά το κόμμα να βοηθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ο Δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, μέσω της αποχώρησης των 85 βουλευτών του PSOE από νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης
Στα πρόθυρα διχασμού στο εσωτερικό του βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) μετά την «ανταρσία» της μισής ηγετικής του ομάδος, εξέλιξη που παραδόξως ανοίγει ένα παράθυρο για διέξοδο στο πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο ακυβερνησίας που μαστίζει την ιβηρική χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), 17 μέλη της διοίκησης του PSOE παραιτήθηκαν χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 με στόχο την αποπομπή του γενικού γραμματέα του κόμματος, Pedro Sanchez, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην ηγεσία που ασκεί.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρωτοφανές πραξικόπημα στο εσωτερικό του κόμματος με στόχο την ανατροπή του γενικού του γραμματέα, ο οποίος εξελέγη στη θέση του από τη βάση του κόμματος με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως γράφει η Δεξιά ισπανική καθημερινή εφημερίδα El Mundo.
Το PSOE μαστίζεται από εσωτερικές έριδες με αφορμή τις πολιτικές επιλογές του Sanchez, οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη συγκρότηση μιας νέας ισπανικής κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2015.
Μάλιστα, το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα κατέγραψε ιστορικά χαμηλά εκλογικά αποτελέσματα στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιουνίου 2016, με την εξασθένησή του να συνεχίζεται και στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Οι αντίπαλοι των δύο εσωτερικών «μετώπων» του PSOE πλέον επιδίδονται στην ερμηνεία του καταστατικού του κόμματος, για την οποία βεβαίως διαφωνούν, αποτρέποντας μια λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησαν στο κόμμα τους.
Η φράξια του PSOE που αντιδρά στις επιλογές του Sanchez ζητά το κόμμα να βοηθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ο Δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, μέσω της αποχώρησης των 85 βουλευτών του PSOE από νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης, κάτι που θα επέτρεπε στον Rajoy τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μειοψηφίας (ανοχής εμπιστοσύνης) και στο PSOE να ασκήσει αντιπολίτευση με στόχο την ανάκτηση των εκλογικών του απωλειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης