Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Πρόωρη η συζήτηση για αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Danske Bank: Πρόωρη η συζήτηση για αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
H Danske Bank εκτιμά ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2016
Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πρόωρη, διατυπώνει η δανέζικη τράπεζα Danske Bank, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, που είδε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, η Danske Bank εκτιμά ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2016.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τον Μάρτιο του 2017.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η είδηση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κάνει μία άτυπη συμφωνία να αποκλιμακώσουν σταδιακά το QE, όταν το πρόγραμμα λήξει, κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, δεδομένου ότι ο Mario Draghi έχει καταστήσει σαφές πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος QE πέραν του Μαρτίου του 2017, κατά 80 δισ. ανά μήνα, δεν έχει αποκλειστεί.
Παρότι, η Danske Bank χαρακτηρίζει πρόωρες τις συζητήσεις για αποκλιμάκωση του QE, εντούτοις σημειώνει πως μια τόνωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει εικασίες σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει «λιγότερα, αντί για περισσότερα».
Η συνέχιση του προγράμματος QE είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της Danske Bank, αν και ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί απότομα τους προσεχείς μήνες.
Η ΕΚΤ προσδοκά σε πληθωρισμό 1,2% το α’ τρίμηνο του 2017, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτή η τόνωση θα οφείλεται στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, σχολιάζει η Danske Bank, δε θα πρόκειται για «βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμούς» και, άρα, το QE δεν πρέπει να ολοκληρωθεί.
Αντιθέτως, η ΕΚΤ θα αναμένεται να επικεντρωθεί στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μακριά από τον ιστορικό μέσο όρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης