Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατρεπτικές τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξετάζει η ΕΚΤ

Ανατρεπτικές τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξετάζει η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπους να συνεχίσει και μετά τον Μάρτιο του 2017 να βρίσκει τίτλους μέχρι τόσο μεγάλη αξία, χαλαρώνοντας κάποιες από τις αυστηρές προϋποθέσεις που η ίδια έχει θέσει στον εαυτό της
Ανατρεπτικές τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να συζητήσει την επόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στην προγραμματισμένη του συνεδρίαση το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της κεντρικής τραπέζης του ευρώ, όμως οι όποιες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο του 2016.
Αυτό επισημαίνει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο τον Δεκέμβριο θα ληφθεί και η απόφαση παράτασης της διάρκειας της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing - QE) της ΕΚΤ, που μέχρι στιγμής τυπικά λήγει τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αποφασίσει την προσωρινή και μερική άρση του ευαίσθητου κανόνα τήρησης του «capital key» που υπηρετεί, σύμφωνα με τον οποίο υποχρεούται στο πλαίσιο του QE να αγοράζει ομόλογα έκδοσης χωρών-μελών της ευρωζώνης σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών τους στην ευρωζώνη.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αγορών γερμανικών ομολόγων (bunds) από την ΕΚΤ και να την οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με το Βερολίνο, που την κατηγορεί για επιδότηση υπερχρεωμένων χωρών.
Άλλες προτάσεις που ενδέχεται να συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν να επιτραπεί η αγορά κατ'εξαίρεση προκαθορισμένης αξίας ομολόγων των οποίων η απόδοση να είναι μικρότερη του βασικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,4%) - κάτι που μέχρι στιγμής απαγορεύεται - καθώς και να είναι δυνατή η αγορά μεγαλύτερου μεριδίου κάθε ομολογιακής έκδοσης (από 33% σε 50%).
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Μάρτιο του 2015 και σήμερα έχει φτάσει σε αξία τα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Η ΕΚΤ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπους να συνεχίσει και μετά τον Μάρτιο του 2017 να βρίσκει τίτλους μέχρι τόσο μεγάλη αξία, χαλαρώνοντας κάποιες από τις αυστηρές προϋποθέσεις που η ίδια έχει θέσει στον εαυτό της.
Όπως επισημαίνει το Reuters, ουδείς αναμένει την κατάργηση του κανόνα capital key (=το ποσοστό συμμετοχής κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ) - αυτό που συζητείται στην ΕΚΤ είναι η πιθανή έκταση επιτρεπόμενης απόκλισης από αυτόν.
Επισημαίνεται, ότι η ΕΚΤ εξαιρεί τα ελλαδικά και κυπριακά κρατικά ομόλογα από την ποσοτική χαλάρωση - άρα και από τον κανόνα capital key - επειδή αυτά δεν διαθέτουν επενδυτική διαβάθμιση (non investment-grade), ενώ οι αγορές εταιρικών ομολόγων που πραγματοποιεί δεν υπόκεινται στον περιορισμό του capital key.
Η ιταλική πρόταση για αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων τιτλοποιημένων απαιτήσεων δανείων σε οριστική καθυστέρηση «δεν αναμένεται να συζητηθεί σοβαρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης