Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: «Αρκετά σύντομα» αύξηση των επιτοκίων αν συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ

Fed: «Αρκετά σύντομα» αύξηση των επιτοκίων αν συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ
Οι περισσότεροι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed μόλις μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου 2016
Τα παρεμβατικά επιτόκια της Federal Reserve θα μπορούσαν να αυξηθούν «αρκετά σύντομα» αν η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να ανακάμπτει, όπως υποστήριξαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Fed στη σύνοδο της περίφημης επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου 2016.
Αυτό αποκάλυψαν τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνόδου της FOMC που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στη δημοσιότητα, στην οποία τα επιτόκια της Fed αφέθηκαν αμετάβλητα.
Συνολικά 17 αξιωματούχοι της Fed συμμετείχαν στη συνεδρίαση της FOMC, εκ των οποίων δέκα με δικαίωμα ψήφου.
Εξ αυτών, τρεις αξιωματούχοι υποστήριξαν την ανάγκη άμεσης αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ - που αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία τον Δεκέμβριο του 2015 - όμως μεταξύ των υπολοίπων επτά καταγράφηκε ασυμφωνία για τον χρονισμό και τις προϋποθέσεις μιας επόμενης αύξησης των επιτοκίων.
Οι αξιωματούχοι της Fed δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν το τρέχον επίπεδο 1,7% του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βρίσκεται αρκετά κοντά στον στόχο του 2% (= σταθερότητα τιμών) που υπηρετεί η κεντρική τράπεζα του δολαρίου, ώστε να αυξηθούν τα παρεμβατικά επιτόκια, καθώς ορισμένοι εξ αυτών επεσήμαναν πως «υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ανάδυσης [περαιτέρω] πληθωριστικών πιέσεων».
Μέχρι το τέλος του 2016 έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα σύνοδοι  της επιτροπής FOMC: Μία στο διήμερο 1-2 Νοεμβρίου και άλλη μία στο διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου.
Οι περισσότεροι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed μόλις μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ - στις 8 Νοεμβρίου 2016 - θεωρώντας ότι η σύνοδος της FOMC τον Δεκέμβριο του 2016 είναι καταλληλότερη για τη λήψη σχετικής απόφασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης