Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ποσοτική χαλάρωση απέτυχε – Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα έως το 2018 με στόχο ισολογισμό στα 4,3 τρισ ευρώ

Η ποσοτική χαλάρωση απέτυχε – Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα έως το 2018 με στόχο ισολογισμό στα 4,3 τρισ ευρώ
Στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου του 2015 και Οκτωβρίου του 2016 ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 1,2 τρισεκ. ευρώ απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Η επέκταση χρονική, ποσοτική και ποιοτική του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι είναι μονόδρομος από την ΕΚΤ και στόχος είναι στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 – στην κρισιμότατη συνεδρίαση της ΕΚΤ – θα επανακαθοριστεί η στρατηγική.
Ως γνωστό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου του 2017 και μια επέκταση έως τον Ιούνιο του 2018 δηλαδή 15 μήνες επέκταση μάλλον είναι πιθανό σενάριο.
Παράλληλα θα υπάρξει και παραμετροποίηση των όρων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Στόχος είναι στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 να αγοράσει επιπρόσθετα περιουσιακά στοιχεία η ΕΚΤ διαμορφώνοντας στο τέλος του προγράμματος το ύψος των assets (κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και άλλα) που αγοράστηκαν σε 2 τρισεκ. ευρώ
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφθασε στα 3,45 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων 1,45 τρισεκ. ευρώ είναι τίτλοι που διακρατούνται για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2015 ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφθανε στα 2,25 τρισεκ. ευρώ  εκ των οποίων 287 δισεκ. ήταν τίτλοι που διακρατούνται για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής
Στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου του 2015 και Οκτωβρίου του 2016 ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 1,2 τρισεκ. ευρώ απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Τι θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ και το κυριότερο πότε θα ενταχθούν τα ελάχιστα – μόνο 3,8 με 4 δισεκ. – ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Ο χρυσός δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως έχουν αναφέρει οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει – μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών - χρυσό αξίας 412 δισεκ. ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ άπαξ και ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια αποδεχόμενη και ομολογιακά χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης και… να αγοράσει μετοχές όπως ήδη πράττει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η αγορά μετοχών δεν θα πραγματοποιηθεί απευθείας π.χ. να αγοράζει μετοχές από την δευτερογενή αγορά αλλά τριτογενώς μέσω ETFs και άλλες μορφές.
Εάν ο στόχος υλοποιηθεί η ΕΚΤ στο τέλος του προγράμματος θα διαθέτει συνολικό ενεργητικό 4,3 τρισεκ. ευρώ όταν τα κεφάλαια είναι 100 δισεκ. ευρώ.
Αυτό θα σημαίνει ότι ο δείκτης μόχλευσης φθάνει τις 42 φορές έναντι 34 φορές της τρέχουσας περιόδου.
Όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μάλλον αναμένεται όχι στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 αλλά μετά τον Απρίλιο του 2017, πρώτα θα αποπληρωθεί ένα ελληνικό ομόλογο 1,35 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ... και θα ακολουθήσει η ένταξη...

Έχει αποδώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Εάν τα προγράμματα δημιουργήθηκαν για να αυξήσουν τον πληθωρισμό, τότε ναι τα προγράμματα έχουν αποτύχει.
Εάν όμως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργήθηκαν για να αυξήσουν την αξία των μετοχών και των ομολόγων τότε ναι έχουν πετύχει αλλά αν δημιουργήθηκαν τα προγράμματα για να ενισχύσουν την περιουσία τους οι κερδοσκόποι τότε μάλλον πρόκειται για αποτυχία παρά για επιτυχία.
Η κερδοσκοπία δεν είναι κατακριτέα αλλά όταν μια κεντρική τράπεζα δεν στηρίζει τις κοινωνίες αλλά την κερδοσκοπία τότε χάνεται ο θεσμικός και κοινωνικός ρόλος μιας κεντρικής τράπεζας.

Στα 3,45 τρισ ευρώ έχει φθάσει ο ισολογισμός της ΕΚΤ


www.bankinnewes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης