Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pictet Asset Management: Καμία αλλαγή από την ΕΚΤ στις 20 Νοεμβρίου - Επέκταση του προγράμματος QE στις 8/12

Pictet Asset Management: Καμία αλλαγή από την ΕΚΤ στις 20 Νοεμβρίου - Επέκταση του προγράμματος QE στις 8/12
Η Pictet αναμένει πως η διάρκεια του QE θα επεκταθεί κατά 6 μήνες, με αυτή την επέκταση να ανακοινώνεται στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αναμένεται να λάβει νέα μέτρα κατά τη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Pictet Asset Management -συμφωνώντας με την πλειονότητα των αναλυτών- ωστόσο εκτιμά πως έρχεται επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της «σπανιότητας» των ομολόγων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Pictet Asset Management, την ερχόμενη Πέμπτη, η ΕΚΤ θα επαναλάβει πως τόσο το μέγεθος, όσο και η διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων εξαρτώνται άμεσα από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόσει τις παραμέτρους του QE, ανάλογα με ό,τι απαιτούν οι περιστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Pictet αναμένει πως η διάρκεια του QE θα επεκταθεί κατά 6 μήνες, με αυτή την επέκταση να ανακοινώνεται στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.
Η σταδιακή αποκλιμάκωση (tapering) του προγράμματος θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pictet, στο δ’ τρίμηνο του 2017.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Pictet, ο Mario Draghi, διοικητής της ΕΚΤ, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου για να απορρίψει τυχόν πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Ο βασικός λόγος για την ήπια στάση της ΕΚΤ είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει στο 0,8%, σε ετήσια βάση, χωρίς ανοδικές τάσεις.
Πάντως, τονίζει η Pictet, αν η ΕΚΤ προχωρήσει τελικώς σε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα, αντί να περιμένει τον Δεκέμβριο, το μήνυμα θα είναι πως η τράπεζα ανησυχεί έντονα για τη «σπανιότητα» γερμανικών ομολόγων, αποδεκτών για αγορά στο πρόγραμμα QE.
Ωστόσο, ακόμα και για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν τεχνικές λύσεις, όπως π.χ. η μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες για το capital-key.

Oct 17 ECB

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης