Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Rajoy ετοιμάζονται να διευκολύνουν οι Σοσιαλιστές

Ισπανία: Σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Rajoy ετοιμάζονται να διευκολύνουν οι Σοσιαλιστές
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή 16/10, σε περίπτωση νέων εκλογών, ο Rajoy θα κέρδιζε τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού πλειοψηφίας, ενώ οι Σοσιαλιστές θα έρχονταν τρίτοι, μετά τους Podemos
Ελπίδες για άρση του 10μηνου πολιτκού αδιεξόδου στην Ισπανία επιτρέπει δήλωση της ισχυρής ομοσπονδίας του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος στη νότια ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, ότι υποστηρίζει την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από την ισπανική Βουλή σε επόμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που θα ζητούσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Mariano Rajoy.
Η επικεφαλής της ομοσπονδίας των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία, Susana Diaz, τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής - που θα επέτρεπε στον Rajoy τον σχηματισμό - «κυβέρνησης ανοχής» μειοψηφίας - και τώρα δημιουργούνται ελπίδες ότι και άλλες ομοσπονδίες των Σοσιαλιστών ανά την Ισπανία θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της, καθώς θεωρείται φαβορί για την αντικατάσταση του Pedro Sanchez από την εθνική ηγεσία του κόμματος και ασκεί επιρροή στο εσωτερικό του.
Την ανάδειξη της Diaz στην ηγεσία των Σοσιαλιστών υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι κομματικές ομοσπονδίες της Βαλένθια, της Castilla-La Mancha και της Εξτρεμαδούρα, με την τελευταία να στηρίζει και αυτή την αποχή από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης.
Η αποχή από επόμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που τυχόν θα ζητήσει ο Rajoy κρίνεται ως η μοναδική λύση για να αποφευχθεί η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τρίτη φορά εντός ενός έτους στην Ισπανία.
Το κόμμα του Rajoy κέρδισε τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (Δεκέμβριος 2015 και Ιούνιος 2016) αλλά με ποσοστό που δεν του χάρισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική Βουλή, λόγος για τον οποίο επιχειρεί απεγνωσμένα να διαμορφώσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν δεύτερη πολιτική δύναμη σε αμφότερες τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της Ισπανίας, όμως μέχρι στιγμής αρνούνται να συνεργαστούν με τον Rajoy, να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν ή ακόμα και να τον διευκολύνουν - δια της αποχής τους - να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Για τη στάση του αυτή, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Pedro Sanchez επικρίθηκε σφόδρα ακόμα και εντός του κόμματός του, οδηγούμενος τελικά προ ημερών σε παραίτηση από το κομματικό του αξιώμα.
Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη των Σοσιαλιστών πρόκειται να συναντηθούν στις 23 Οκτωβρίου 2016 για να αποφασίσουν αν θα απέχουν από την επόμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή, η οποία πρέπει να λάβει χώρα πριν την εκπνοή του τρέχοντος μηνός για να αποφευχθεί η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή 16/10, σε περίπτωση νέων εκλογών, ο Rajoy θα κέρδιζε τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού πλειοψηφίας, ο συνασπισμός Unidos Podemos ενάντια στη λιτότητα θα αναβαθμιζόταν σε δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, ενώ οι Σοσιαλιστές θα υποχωρούσαν στην τρίτη θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης