Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι «απόλυτοι αγοραστές» - Καταστρέφουν τις αγορές

UBS: Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι «απόλυτοι αγοραστές» - Καταστρέφουν τις αγορές
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν διαταράξει τις αγορές, υποστηρίζει ο πρόεδρος της UBS Axel Weber
Απάντηση στο ερώτημα: τι ακριβώς συμβαίνει στις αγορές αυτή τη στιγμή προσπάθησε να δώσει ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως προειδοποίησε, οι νομισματικές παρεμβάσεις προκαλούν διεθνείς δευτερογενείς επιδράσεις και μεγάλες διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει μαζικές παρεμβάσεις στην αγορά, ώστε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι σε πολλές αγορές.
Είναι ο απόλυτος αγοραστής» ανέφερε ο ίδιος.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε να μην προκαλούν διαταραχές στις αγορές.
Μάλιστα, τόνισε ότι η άποψη σύμφωνα με την οποία η βασική επίπτωση της νομισματικής πολιτικής υπερτερεί της δυνητικές παρενέργειας είναι λανθασμένη.
Από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει επικεντρωθεί στην αγορά ομολόγων σε μεγάλες ποσότητες και στη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
«Δεν νομίζει ότι ένας απλός trader μπορεί να σου πει ποια είναι η κατάλληλη τιμή ενός asset που αγοράζει, αν ληφθούν υπόψη όλες οι παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες» προειδοποιήσει ο Weber, προσθέτοντας ότι συχνά οι επενδυτές έχουν κάνει κακές επιλογές σχετικά με το επενδύουν τα χρήματα τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, o Weber πιστεύει ότι, ενώ το τραπεζικό σύστημα φαίνεται υγιέστερο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις αγορές.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι επενδυτές είναι δεν είναι πραγματικές ελεύθερες αγορές, λόγω των πολλών κυβερνητικών παρεμβάσεων.
«Οι επενδυτές έχουν οδηγηθεί σε επενδύσεις τις οποίες πολύ δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν και να κατανοήσουν» παρατήρησε επίσης ο Weber.
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή είναι άποψη ενός μόνο τραπεζίτη.
Ωστόσο, προέρχεται από ένα άνθρωπο ο οποίος έχει βρεθεί στο κέντρο του συστήματος για δεκαετίες (σσ. ο Weber ήταν πρώην επικεφαλής της Bundesbank) και δεν είναι απλή κινδυνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης