Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την Κυριακή 23/10 «εκλέγουν» Δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας Rajoy οι Ισπανοί Σοσιαλιστές

Την Κυριακή 23/10 «εκλέγουν» Δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας Rajoy οι Ισπανοί Σοσιαλιστές
Για τους Ισπανούς, δεν μοιάζει κοντά το τέλος της οικονομικής τους περιπέτειας, καθώς αν ο Rajoy όντως καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, τότε αμέσως θα εστιάσει στην προετοιμασία προϋπολογισμού με νέες περικοπές δημοσίων δαπανών
Την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 πρόκειται να αποφασίσει σε σύνοδό της η ηγετική ομάδα του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αν θα επιτρέψει στον (Δεξιό) υπηρεσιακό πρωθυπουργό Mariano Rajoy να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, βάζοντας τέλος στο 10μηνο πολιτικό αδιέξοδο της ιβηρικής χώρας.
Απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα, που αποτελεί τη δεσμευτική καταληκτική ημερομηνία σχηματισμού κυβέρνησης πριν την αυτόματη προκήρυξη νέων - τρίτων σε ένα έτος - βουλευτικών εκλογών.
Το παράδοξο είναι, ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό που σκέφτονται να επιτρέψουν στον Rajoy να σχηματίσει μέσω της αποχώρησής τους από την επόμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης, ούτως ώστε αυτός να λάβει την πλειοψηφία των παρισταμένων βουλευτών, αλλά και την ανοχή των Σοσιαλιστών, που σε αυτήν την περίπτωση μάλλον θα έπρεπε να θεωρηθούν μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μέχρι στιγμής, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές έχουν αρνηθεί και καταψηφίσει τον Rajoy σε όλες του τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται να αλλάζει λόγω της ανόδου του κόμματος κατά της λιτότητας Podemos, το οποίο σε επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα κατάφερνε να αποκαθηλώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Δεκέμβριος 2015 και Ιούνιος 2016).
Κατά συνέπεια, η ανοχή των Σοσιαλιστών δεν μπορεί να (παρ)ερμηνευτεί ως διάθεση οικουμενικής συνεργασίας ή πολιτικής ανοχής, αλλά απλά ως ενεργοποίηση ανακλαστικών αυτοσυντήρησης.
Η ξαφνική «στροφή» των Σοσιαλιστών προς αυτήν την κατεύθυνση προκαλεί «ρήγμα» στο εσωτερικό του, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση προ ημερών του ηγέτη του, Pedro Sanchez, θερμού υποστηρικτή της αντίστασης στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Rajoy.
Ο προσωρινός πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Javier Fernandez έθεσε το δίλημμα του κόμματος ωμά επισημαίνοντας, ότι «πρέπει να βρούμε τη λιγότερο κακή λύση», αναδεικνύοντας το αδιέξοδο του ιδίου του κόμματος, που αντί να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας, ωθείται να επιλέξει ανάμεσα σε αυτό που το βλάπτει λιγότερο.
Για τους Ισπανούς, δεν μοιάζει κοντά το τέλος της οικονομικής τους περιπέτειας, καθώς αν ο Rajoy όντως καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, τότε αμέσως θα εστιάσει στην προετοιμασία προϋπολογισμού με νέες περικοπές δημοσίων δαπανών λόγω της υπέρβασης των συμφωνηθέντων με την Ε.Ε. ορίων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης