Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE) προς May: Αμφισβήτηση ανεξαρτησίας BoE ισούται με υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων

Carney (BoE) προς May: Αμφισβήτηση ανεξαρτησίας BoE ισούται με υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων
Carney (BoE): Η βρετανική κυβέρνηση έχει την ισχύ να αναπροσαρμόσει τον στόχο σταθερότητας τιμών που υπηρετεί η κεντρική τράπεζα, όμως πέραν αυτού ουδέν, καθώς εναπόκειται απόλυτα στην ΒοΕ να αποφασίσει πώς θα επιτύχει τον στόχο
Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο - και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May - να σταματήσει η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), έστειλε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 ο διοικητής της, Mark Carney, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Όπως επεσήμανε, αν αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία της BoE, τότε οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση για την ανάληψη αυξημένου κινδύνου από τις βρετανικές επενδύσεις τους, περιλαμβανομένων των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts).
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, ο Carney κάλεσε τη διεθνή αγορά να στηρίξει την προσπάθειά του να μην παρεμβαίνει ουδείς στο έργο της κεντρικής τραπέζης της στερλίνας, ούτε η ίδια η βρετανική κυβέρνηση.
Ο διοικητής της BoE τόνισε, ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει την ισχύ να αναπροσαρμόσει τον στόχο μακροπρόθεσμης σταθερότητας τιμών που υπηρετεί η κεντρική τράπεζα, όμως πέραν αυτού ουδέν, καθώς εναπόκειται απόλυτα στην ΒοΕ να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα επιτύχει αυτόν τον στόχο.
«Αυτή η διαδικασία έχει αποδείξει την αξία της στο χρόνο. Είναι η διαδικασία που ακολουθεί η BoE και αν τεθεί υπό αμφισβήτηση, αναμένει κανείς να διαπιστώσει την ανάδυση μιας επιπλέον απόδοσης [για την ικανοποίηση ανάληψης αυξημένου] κινδύνου περί των βρετανικών στοιχείων ενεργητικού [επενδύσεων], ιδιαίτερα περί τη στερλίνα, τα gilts και τις πληθωριστικές προσδοκίες».
Νωρίτερα στον μήνα, η May προέβη σε ασυνήθιστα ωμή, άμεση δημόσια παρέμβαση ενάντια στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η BoE μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, ασκώντας κριτική στις «κακές παρενέργειες» των αποφάσεων της BoE να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια και να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.
Ο (Καναδός) Carney της απήντησε - δημοσίως - ευθαρσώς, ότι δεν δέχεται να του υπαγορεύουν οι πολιτικοί πώς να κάνει τη δουλειά του.
Πάντως, στις σημερινές του δηλώσεις στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε, ότι κατά τη γνώμη του η May δεν προτείνει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η νομισματική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης