Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Draghi: Εμφανείς οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στις τράπεζες

Μήνυμα Draghi: Εμφανείς οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στις τράπεζες
Draghi: Οποιαδήποτε χρηματο-οικονομικά στοιχεία ενεργητικού και αν διατηρούν οι μικροαποταμιευτές, στην τελική ανάλυση η απόδοση αυτών πάντοτε εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συνείδηση του αυξανόμενου κόστους που προκαλεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει και θα προτιμούσε να μη χρειαστεί να διατηρήσει σε αρνητικό επίπεδο τα παρεμβατικά της επιτόκια για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό επεσήμανε καθησυχαστικά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 από το Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπερασπιζόμενος την νομισματική του πολιτική επιθετικής αγοράς ομολόγων και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων απέναντι σε κατηγορίες ότι αυτή έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανισότητες και στην αναδιανομή των χρηματο-οικονομικών εσόδων από τις ισχυρότερες στις περισσότερο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης αναγνώρισε επίσης, ότι «οι αρνητικές παρενέργειες [των χαμηλών επιτοκίων] συσσωρεύονται στο πέρασμα του χρόνου».
Ο Draghi δεν είχε άλλη επιλογή - όντας σε γερμανικό έδαφος - από το να παραδεχθεί το δίκαιο των παραπόνων των τραπεζών, ότι τα χαμηλά επιτόκια κατατρώγουν τα κέρδη τους.
Απαντώντας σε άλλες κατηγορίες ενάντια στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια πλήττουν ιδιαίτερα τους μικρο-αποταμιευτές, σχολίασε το εξής:
«Οπωσδήποτε, ορισμένοι αποταμιευτές ενδέχεται να υποστούν πλήγμα από μια προσωρινή περίοδο χαμηλών επιτοκίων, ιδιαίτερα αν στηρίζονται σε εισόδημα από τόκους και δεν δύνανται να εξομαλύνουν την κατανάλωσή τους μέσω δανεισμού».
Όμως, ο Draghi προσέθεσε, ότι «οποιαδήποτε χρηματο-οικονομικά στοιχεία ενεργητικού και αν διατηρούν οι αποταμιευτές, στην τελική ανάλυση η απόδοσή τους πάντοτε εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης