Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ο Sanchez παραιτείται από βουλευτής για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από το Rajoy

Ισπανία: Ο Sanchez παραιτείται από βουλευτής για να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από το Rajoy
Περίπου δέκα σοσιαλιστές βουλευτές σχεδιάζουν πράγματι να ψηφίσουν "Όχι" στον Rajoy
Την απόλυτη αντίθεσή του στο σχηματισμό κυβέρνησης από τον Mariano Rajoy υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Sanchez ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα (29/10) ότι θα παραιτηθεί και από βουλευτής προκειμένου να μην αφήσει τη χώρα στον συντηρητικό Rajoy.
Με τον τρόπο αυτό ο Sanchez αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει και πάλι την ηγεσία του κόμματος.
«Εμφανίζομαι ενώπιων σας για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από βουλευτής. Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Mariano Rajoy» δήλωσε πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19:30 ώρα Ελλάδας, ο Rajoy, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του Σώματος και αναμένεται να την εξασφαλίσει χάρη στην αποχή ενός μεγάλου μέρους των σοσιαλιστών βουλευτών.
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η προσωρινή διοίκηση του κόμματος αποφάσισε ότι αυτή η ουδέτερη στάση είναι προτιμότερη προκειμένου να τεθεί τέρμα στην παραλυσία στην Ισπανία, η οποία δεν έχει νέα κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού.
Ο Sanchez υποστήριζε ότι το "όχι είναι όχι" στον συντηρητικό ηγέτη, κατηγορώντας τον για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του και για την πολιτική της λιτότητας που σημάδεψε την πρώτη θητεία του.
Όμως οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό του PSOE φοβόντουσαν πως αυτό το μπλοκάρισμα θα οδηγούσε σε τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο και σε απώλεια ψήφων για το κόμμα.
Οι σοσιαλιστές υπέστησαν μεγάλες εκλογικές ήττες αφότου ο Sanchez ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2014.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος διευκρίνισε πως παραιτούμενος από το Κοινοβούλιο θέλει να παραμείνει πιστός στις ιδέες του χωρίς να σπάσει την κομματική πειθαρχία που επέβαλε η διοίκηση του κόμματος, η οποία ζήτησε από τους βουλευτές να απόσχουν. Περίπου δέκα σοσιαλιστές βουλευτές σχεδιάζουν πράγματι να ψηφίσουν "Όχι" στον Rajoy.
Ο Sanchez, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα πάει να συναντήσει μαχητικούς υποστηρικτές του κόμματος στις τέσσερις γωνίες της Ισπανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία ως γενικός γραμματέας κατά το προσεχές συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος.
"Παραμένω στην υπηρεσία της μαχητικής δράσης", είπε ζητώντας από την προσωρινή διοίκηση να συγκαλέσει το συνέδριο αυτό τη Δευτέρα. "Δεν θα λείψω από το ραντεβού" των προκριματικών, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης