Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Την τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη καταλαμβάνει ο ιρακινός στρατός

Reuters: Την τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη καταλαμβάνει ο ιρακινός στρατός
Υποχωρούν οι τζιχαντιστές παίρνοντας μαζί τους κατοίκους για ανθρώπινες ασπίδες
Ιρακινά στρατεύματα προχώρησαν το Σάββατο 5/11 προς την τελευταία πόλη που τους χωρίζει από τη Μοσούλη, το προπύργιο του ISIS, το οποίο δέχεται ήδη επίθεση από ειδικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές του, όπως μεταδίδει το Reuters.
H επίθεση του Σαββάτου στη Hammam al - Halil, περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης έγινε ενάντια σε μία μονάδα περίπου 70 μαχητών του ISIS.
Ο διοικητής των επιχειρήσεων της Μοσούλης Najm al - Jabouri είπε ότι η επίθεση ξεκίνησε στις 07:00 (ώρα Αγγλίας - 09:00 ώρα Ελλάδας) και ορισμένοι μαχητές προσπάθησαν ήδη να ξεφύγουν μέσω του ποταμού Τίγρη, αλλά άλλοι προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και επιχείρησαν να ανατινάξουν παγιδευμένα αυτοκίνητα.
"Η μάχη είναι πολύ σημαντική, είναι η τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη" ανέφερε ο Jabouri.
Ιρακινά ελικόπτερα υποστήριζαν τον στρατό, ο οποίος είχε και τη στήριξη μαχητικών από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, που χτυπάει στόχους του Ισλαμικού Κράτους εδώ και αρκετές μέρες.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανήρτησαν μία ιρακινή σημαία σε κυβερνητικό κτίριο της πόλης, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει τεθεί ολόκληρη υπό τον έλεγχό τους.
Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον συνοδεύουν σκοπεύουν να μπουν από το νότιο μέτωπο στη Μοσούλη για να ενωθούν με στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις που πέρασαν από τα ανατολικά μέσα στην πόλη, καταλαμβάνοντας έξι περιοχές από το προπύργιο του ΙSIS.
Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα καταστρέψει το μισό από το χαλιφάτο που έχει ανακηρύξει στο Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο χρόνια.
Το ISIS ελέγχει επίσης σημαντικά εδάφη στην ανατολική Συρία.
Ένας ανταποκριτής του Reuters  στο χωριό Ali Rash περίπου 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, είδε καπνό να βγαίνει από ανατολικές περιοχές της πόλης το Σάββατο 5/11.
Ακούγονταν αεροπορικές επιδρομές και οι ήχοι από το πυροβολικό.
Στη Hammam al - Alil οι τζιχαντιστές έχουν πάρει εκατοντάδες ανθρώπους για "ασπίδες", αλλά ο Jabouri δεν ξέρει πόσοι ακόμα κάτοικοι βρίσκονται μέσα στην πόλη.
Πριν το Ισλαμικό Κράτος κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή, η πόλη Hammam al - Alil και τα περίχωρα είχαν 65 χιλιάδες κατοίκους.
Και καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους υποχωρούν προς τα βόρεια υποχρεώνουν χιλιάδες κατοίκους να τους ακολουθήσουν για να έχουν έτσι κάλυψη από τις αεροπορικές επιδρομές.
Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι οι μαχητές του ΙSIS μετέφεραν 1.600 ομήρους από την Hammam al - Alil στην πόλη Tal Afar, δυτικά της Μοσούλης την Πέμπτη 3/11 και την επομένη πήραν άλλες 150 οικογένειες από τη Μοσούλη.
Είπαν επίσης στους κατοίκους να παραδώσουν τα παιδιά άνω των 9 ετών για να τα εξοπλίσουν με ειδικά όπλα για παιδιά, όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ravina Shamdasani.
Ο Jabouri υποστήριξε ότι ένας άνδρας ονόματι Salih Ahmed Abu Bakr, από τα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία που πολεμάει στο πλευρό του στρατού στη Hammam al - Alil, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με αυτοκίνητο.
Πολλοί από τους εναπομείναντες μαχητές δεν είναι Ιρακινοί.
Υπάρχουν τουλάχιστον 70 μαχητές του ISIS στην πόλη, αλλά οι περισσότεροι είναι ξένοι και δεν ξέρουν πού να πάνε, οπότε μετακινούνται από ένα σημείο σε άλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης