Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ αύξησε το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της η ΕΚΤ

Σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ αύξησε το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της η ΕΚΤ
Λόγω χαμηλής ρευστότητας την περίοδο των Χριστουγέννων, οι αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα σταματήσουν μεταξύ 22 και 30 Δεκεμβρίου 2016
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε τις εβδομαδιαίες της αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, αυξάνοντας την αξία του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων της σε πάνω από 40 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η αξία του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων της διαμορφώθηκε σε 40,36 δισ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, έχοντας αυξηθεί κατά 2,54 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη αντίστοιχη αύξηση από το μέσον Σεπτεμβρίου 2016.
Το σύνολο των ομολόγων - κρατικών, εταιρικών και τιτλοποιημένων απαιτήσεων - που αγόρασε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερή σε 20,5 δισ. ευρώ, με μειωμένες τις αγορές κρατικών ομολόγων στα 17,21 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα του ευρώ, θα παύσει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων «λόγω αναμενόμενης χαμηλότερης ρευστότητας στην αγορά».
Έτσι, οι αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα σταματήσουν μεταξύ 22 και 30 Δεκεμβρίου 2016, λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα αυξήσει τις αγορές της μέχρι τότε.
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν και πάλι από τις 2 Ιανουαρίου 2017.
Επισημαίνεται, ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει εταιρικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης μόλις στις 8 Ιουνίου 2016, δηλαδή προ πέντε μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης