Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέο φιάσκο - Η Ελλάδα θα παραμείνει μόνο 6 μήνες σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μόνο για 3,8 δισ. ευρώ

Νέο φιάσκο - Η Ελλάδα θα παραμείνει μόνο 6 μήνες σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μόνο για 3,8 δισ. ευρώ
Τα οφέλη της Ελλάδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι πολύ βραχύβια…
Η ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, τόσο για την χώρα όσο και για τους επενδυτές.
Τα μέτρα για το χρέος θα ζημιώσουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, θα πληγούν οι τράπεζες ενώ ο μηχανισμός και τα νέα μέτρα μετά το 2018 στιγμάτισαν την όποια θετική επίδραση των μέτρων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Έτσι εξηγείται γιατί οι αγορές αντέδρασαν με προβληματισμό καθώς τα μέτρα δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος.
Η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί ότι η λύση για το χρέος θα αλλάξει την τάση, θα φέρει ανάπτυξη και θα αλλάξει άρδην το θολό τοπίο διαψεύδεται.
Τον Φεβρουάριο του 2017 οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα υπάρχει κάποια κινητικότητα αλλά πρακτικά τα «καλά νέα» ξεθώριασαν πολύ γρήγορα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παρουσιάζονταν ως η απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα αλλά όπως αποδεικνύεται προκάλεσαν μεγαλύτερη αβεβαιότητα παρά αντιμετώπισαν την καχυποψία των αγορών.
Έτσι λοιπόν το ένα από τα τρία βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης της Ελλάδος κάηκε πριν καν αποδώσει, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα άλλα δύο επιχειρήματα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2017 και η ένταξη των ομολόγων σε ποσοτική χαλάρωση.
Για το α΄ τρίμηνο έχει εκτιμηθεί ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό πάνω από 1,5% ίσως προς 1,8% και σίγουρα θα αποτελεί ανάπτυξη… αλλά ακόμη θα είναι λογιστικού τύπου.
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση το βασικό σενάριο είναι να ενταχθούν τα 3,8 δισεκ. ελληνικά ομόλογα – τόσα θα ενταχθούν συνολικά – σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου του 2017 και κάποιοι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν την 19η Ιανουαρίου του 2017.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι ίσως τα μοναδικά ομόλογα στην ιστορία που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για μόλις 6 μήνες καθώς παρά την παράταση το QE το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί.
Οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. στην 10ετία θα υποχωρήσουν στο 5% αλλά η Κύπρος δανείζεται με αποδόσεις 50% χαμηλότερα και το κυριότερο η Ελλάδα δανείζεται από τους δανειστές στο 1,5% και από τις αγορές στο 4% ή 5%.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδος είναι η μετατροπή του κρατικού χρέους (τα δάνεια του ESM στην Ελλάδα) σε ιδιωτικό χρέος (ομόλογα που θα εκδίδονται και θα αγοράζουν διεθνείς επενδυτές, ιδιωτικά κεφάλαια).
Το κόστος δανεισμού θα είναι στο 4% πολύ υψηλότερα από το 1,5% που θα έχει καθοριστεί το νέο σταθερό επιτόκιο για ορισμένα δάνεια.
Οι τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση θα εκδώσουν καλυμμένες ομολογίες για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα….

Συμπέρασμα

Τα οφέλη της Ελλάδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι πολύ βραχύβια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης