Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μήνυμα της χρονιάς που φεύγει: Οι μετοχές με καλά θεμελιώδη είχαν υπεραξίες, οι «προβληματικές» κατέρρευσαν

Το μήνυμα της χρονιάς που φεύγει: Οι μετοχές με καλά θεμελιώδη είχαν υπεραξίες, οι «προβληματικές» κατέρρευσαν
Το ΧΑ είναι πλέον αγορά μετοχών και όχι δεικτών, επομένως επιβάλλεται αυστηρή επιλογή μετοχών προκειμένου να υπάρξουν κέρδη και όχι ζημιές
Το βασικότερο συμπέρασμα από τη χρονιά που φεύγει είναι ότι είμαστε αγορά μετοχών και όχι δεικτών.
Αυτό που καιρό τόνιζαν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη επιβεβαιώνεται περίτρανα από τις αποδόσεις των μετοχών στη χρονιά που φεύγει, ότι δηλαδή χρειάζεται ο επενδυτής να κάνει προσεκτικό stock picking.
Πλέον οι μετοχές που ξεχωρίζουν είναι αυτές που έχουν ελκυστικά θεμελιώδη και όχι αυτές που είναι turnaround story ή πρόκειται να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς ή που αν κάνουν εκείνο θα ωφεληθούν κτλ, κτλ.
Ελάχιστες μετοχές ξεχώρισαν φέτος όχι λόγω θεμελιωδών μεγεθών αλλά για κάποιο τρίτο λόγο.
Βάσει της πορείας από την αρχή του έτους τη μεγαλύτερη άνοδο, 70% περίπου έχει καταγράψει η μετοχή της Attica Group και ακολουθεί η μετοχή της Μυτιληναίος με 68% περίπου.
Η πρώτη ήταν ξεκάθαρα υποτιμημένη και η δεύτερη μόλις έβαλε τέλος στην πολυετή διαμάχη με τη ΔΕΗ, με μια συμφέρουσα συμφωνία, αναρριχήθηκε στο ταμπλό, καθώς ήταν υποτιμημενη.
Η Quest έχει άνοδο 75% και παραμένει ακόμα υποτιμημένη βάση καθαρής θέσης, κερδοφορίας, απουσίας καθαρού δανεισμού κ.α.
Η Πλαστικά Θράκης αν και βρίσκεται σε πολυετή υψηλά διαπραγματεύεται ακόμα με μονοψήφιο p/e και έχει ενισχυθεί κατά 50% από την αρχή του έτους.
Η Αστήρ Παλάς, ήταν υποτιμημένη στο ταμπλό και λόγω της πώλησης και της δημόσιας πρότασης αυτή η κρυμμένη αξία βγήκε στην επιφάνεια και η μετοχή ενισχύθηκε 48%.
Η Jumbo βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά με τον γενικό δείκτη να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα επίπεδα που ήταν στα προηγούμενα υψηλά της μετοχής.
Από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο άνω του 50%.
Τα αποτελέσματα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ επιβεβαίωσαν πως η μετοχή ήταν φθηνή και ο τίτλος κατέγραψε σημαντική άνοδο 45% από την αρχή του έτους.
Η Σαράντης λόγω growth ενισχύθηκε 33% και πλέον παίζει στη μεγάλη κατηγορία του ΧΑ (FTSE 25), ενώ η Κυριακίδης έχει τα τελευταία χρόνια καταγράψει μεγάλο ράλι λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων, τα οποία έχουν διάρκεια.
Φέτος έχει ενισχυθεί κατά 38%.
Άνοδο 30% έχει καταγράψει η μετοχή της Κανάκης.
Η Άνεμος στο εννεάμηνο έδειξε ότι έχει καλά θεμελιώδη και οι επενδυτές της έχουν επιβραβεύσει με άνοδο 34%.
Αξιόλογη άνοδο έχουν J&P Άβαξ, Motor Oil και Τιτάν με τα θεμελιώδη να είναι υποστηρικτικά για τις μετοχές.
Στον αντίποδα τώρα κοντά στο 95% έχουν υποχωρήσει οι μετοχές της Σφακιανάκης και Frigoglass, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Μεγάλη πτώση έχει καταγράψει η Axon, η Euromedica, η Λιβάνης και η Forthnet και οι ισολογισμοί των εταιρειών δείχνουν πως η πτώση είναι δικαιολογημένη.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης