Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν έως τις 8/6/2017 η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, οριστικά εκτός του υπερεκτιμημένου QE

Εάν έως τις 8/6/2017 η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, οριστικά εκτός του υπερεκτιμημένου QE
Υπάρχει μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα – ούτε στις 27 Απριλίου του 2017 η ΕΚΤ να μην εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οπότε η τελευταία ευκαιρία θα είναι η 8 Ιουνίου του 2017
Εάν έως τις 8 Ιουνίου του 2017 τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε πρόγραμμα QE εντός του 2017.
Το bankingnews έγκαιρα, πριν 3 μήνες περίπου προειδοποιούσε ότι εφόσον θα χαθεί ο Δεκέμβριος του 2016 που ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, ήταν αδύνατο στις 19 Ιανουαρίου του 2017 να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εν συνεχεία υπήρχε μια προσδοκία ότι θα ενταχθούν στις 9 Μαρτίου του 2017 αλλά και αυτή η ημερομηνία έχει εγκαταλειφθεί και πλέον η προτελευταία ευκαιρία ήταν 27 Απριλίου του 2017.
Πηγές καλά ενημερωμένες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα – ούτε στις 27 Απριλίου του 2017 η ΕΚΤ να μην εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οπότε η τελευταία ευκαιρία θα είναι η 8 Ιουνίου του 2017.
Εάν παρέλθει η 8η Ιουνίου του 2017 και τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε είναι βέβαιο ότι το θέμα αυτό θα παγώσει με στόχο για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το βασικό πρόβλημα για τις 6 μέχρι τώρα μεταθέσεις της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σχετίζεται όχι τόσο με την απαράδεκτη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Σίγουρα οι καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση δημιουργούν πρόβλημα αλλά
1)Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι χρειάζεται έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας η ΕΚΤ αλλά θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας και το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας το νωρίτερο τέλη Μαρτίου του 2017 οπότε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Ταμείο θα καθυστερήσει και όπως έχουμε αναφέρει θα είναι αρνητική.
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2017 το ΔΝΤ θα αποφασίσει με ποιο τρόπο και εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
2)Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος με βάση τον ESM θα έχουν ετήσια επίδραση 8 δισεκ. στην κορύφωση της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων δηλαδή μεταξύ από 5-10 χρόνια.
Χρειάζονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία ωστόσο η Γερμανία – και λόγω των γερμανικών εκλογών – κατηγορηματικά έχει αρνηθεί να εξετάσει το 2017, οπότε μεταφέρονται για το 2018.
Υπό αυτές τις 3 παραδοχές, καθυστέρηση αξιολόγησης, έκθεση βιωσιμότητας και μεσοπρόθεσμα μέτρα εάν χαθεί η καταληκτική ημερομηνία 9 Ιουνίου του 2017, η πιθανότητα ένταξης σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μηδενιστεί.

Γιατί είναι υπερεκτιμημένη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - εάν αυτό τελικώς συμβεί γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο - 

Γιατί είναι υπερεκτιμημένη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Έχει καλλιεργηθεί ένας λανθασμένος μύθος γύρω από την ποσοτική χαλάρωση.
Όταν ανακοινώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προέκυψε ότι για τα πρώτα 5 χρόνια υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση, οπότε τα 8 δισεκ. όφελος που αναφέρει ο ESM αποτελεί μια εκτίμηση που αφορά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών ετών.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν οπισθοβαρή χαρακτηριστικά.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει υπερεκτιμηθεί κατά τρόπο που όταν συμβεί – εάν συμβεί – να ξεθωριάσει πολύ γρήγορα.
Η Κύπρος αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα χώρας που πέρασε από την φάση των μνημονίων, πλέον δεν έχει πρόγραμμα διάσωσης η Κύπρος… και δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος δανείζεται με επιτόκια 1,5% με 3,25% κατά μέσο όρο χωρίς να είναι ενταγμένη σε ποσοτική χαλάρωση.
Εάν πάρουμε το ευνοϊκό σενάριο για την Ελλάδα ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τι θα συμβεί;
Πρωτίστως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ το πολύ 3,8 με 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα όχι μηνιαίως αλλά συνολικά.
Άρα ως προς το σκέλος αυτό ελάχιστα πράγματα.
Ως προς τις αποδόσεις προφανώς θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα ανακάμψουν θα ανατιμηθούν, καθώς στα ομόλογα όταν αυξάνονται οι τιμές υποχωρούν οι αποδόσεις.
Όμως στην 10ετία το 7% θα γίνει 5% στο καλύτερο σενάριο και στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα 3,5% με 4,5%.
Πάλι η Ελλάδα θα έχει τα υψηλότερα επιτόκια και όπως έχουμε αναλύσει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Πορτογαλία λόγω τεράστιας διαφοράς σε πιστοληπτική ικανότητα έως 8 βαθμίδες με βάση την Moody’s.
Βέβαια η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, όπερ σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία αλλά οι αναβαθμίσεις θα είναι με το σταγονόμετρο όπως επίσης έχουμε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους.  
Άρα η ποσοτική χαλάρωση – στο σενάριο που τελικώς ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε QE γιατί αυτό είναι στον αέρα – δεν θα ωφελήσει τόσο καίρια την Ελλάδα καθώς ακόμη και με ποσοτική χαλάρωση δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το Καλοκαίρι του 2017.
Όχι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές…
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει την πιο εύθραυστη οικονομία σε σχέση με τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια και ειδικά την Πορτογαλία οπότε η καχυποψία θα συνεχίσει να επιδρά… μεταξύ των επενδυτών.
Όμως δεν θα μειωθεί το country risk λόγω μείωσης των αποδόσεων και εγγύησης που θα παρέχει η ΕΚΤ άπαξ και θα αγοράζει έστω και το ελάχιστο ελληνικό χρέος;
Ναι το country risk το ρίσκο χώρας θα μειωθεί αλλά η μείωση θα είναι μικρότερη από το προσδοκώμενο.
Προειδοποιούμε ότι όταν – και εάν – ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επιδράσεις από αυτή την μεγάλη απόφαση… θα είναι ένα μικρό αποτέλεσμα που θα απογοητεύσει….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης