Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αγορά ομολόγων του χρηματιστηρίου θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ - Τι δήλωσε ο Σ. Λαζαρίδης στο BankingNews

Η αγορά ομολόγων του χρηματιστηρίου θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ - Τι δήλωσε ο Σ. Λαζαρίδης στο BankingNews
Τι αλλάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προσέλκυση ξένων επενδυτών
Η αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να αλλάξει άρδην το επενδυτικό τοπίο και η συνολική της αξία να διαμορφωθεί μεσομακροπρόθεσμα στα 20 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πρόβλεψη συγκρατημένης αισιοδοξίας και προέρχεται από τραπεζικά στελέχη που νοιώθουν τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, είπε στο bankingnews ότι πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Νότου. Πρόσθεσε, δε, ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ομολόγων, δίνοντας την τεχνογνωσία και, κυρίως, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις συναλλαγές από την αρχή της έκδοσης και στη συνέχεια στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης εκτιμά ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που διευρύνεται συνεχώς, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετούνται ξένοι επενδυτές στο αρχικό στάδιο των εκδόσεων μέσω ηλεκτρονικής τοποθέτησης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά άμεσα στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που ορίζει τις διαδικασίες έκδοσης ομολόγου και σε διάστημα ολίγων ημερών θα είναι εφικτό η έκδοση ενός ομολόγου να πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.
Μια απλή διοικητική πράξη θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα επενδυτή του εξωτερικού, όπως και σε εγχώριους επενδυτές, να συμμετέχουν στην έκδοση με ηλεκτρονικό τρόπο.
Οι προσφερόμενες τιμές για τον προσδιορισμό του επιτοκίου θα είναι κλειστή διαδικασία που θα παρακολουθεί ο ανάδοχος και στη λήξη των ηλεκτρονικών προσφορών θα γίνεται γνωστό το επιτόκιο που θα δίνει ο εκδότης στους επενδυτές.
Η θεσμική καινοτομία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι το άνοιγμα της αγοράς στους ξένους επενδυτές.
Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι το επιτόκιο μια έκδοσης ομολόγου θα κυμαίνεται τρείς και τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επιτόκια που δίνονται στις άλλες αγορές.
Ένα fund του εξωτερικού με ενεργητικό 500 εκατ ευρώ και του 1 δισ. ευρώ θα είναι εύκολο να πάρει θέση σε μία ελληνική έκδοση από το γραφείο του βάζοντας μία τιμή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το επίπεδο του 5% σε ετήσια βάση θεωρείται μια καλή επένδυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι η ιδιωτική τοποθέτηση θα γίνει με το νέο καθεστώς, που σημαίνει ότι ξένοι επενδυτές θα δώσουν το παρόν με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Να σημειωθεί ότι το 30% των εκδόσεων ομολόγων θα διατίθεται σε ιδιώτες και το υπόλοιπο 70% σε θεσμικούς επενδυτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης