Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ακόμη και εάν ψηφίσει μέτρα 7 δισ. δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Η κυβέρνηση ακόμη και εάν ψηφίσει μέτρα 7 δισ.  δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ
Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως η Ελλάδα να υποχρεωθεί να ψηφίσει μέτρα ακραίας λιτότητας με αφορολόγητο 5.000 ευρώ π.χ. και στο τέλος να μην πάρει ποσοτική χαλάρωση.
Το σοβαρό κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα ακόμη και εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ψηφίσει τα μέτρα για μετά το 2018, νομοθετήσει μέτρα σοκ  7 δισεκ. με το επιχείρημα ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ γιατί οι στόχοι επιτυγχάνονται….στο τέλος να μην γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Τραπεζικές και θεσμικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο είναι η ελληνική κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και τελικώς να αποδειχθεί να ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα για μετά το 2018.
Η κυβέρνηση δηλαδή θα δικαιολογήσει αυτή την μεγάλη «κωλοτούμπα» με το επιχείρημα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται αλλά ψηφίζει προκαταβολικά τα μέτρα για να μην επαναληφθεί το χάος του 2015 όπου οδήγησε την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο και σε νέα δραματική ανακεφαλαιοποίηση τις ελληνικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση κατά ορισμένες πηγές έχει δύο επιλογές να ψηφίσει τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση με μεγάλο πολιτικό κόστος ή να πάει σε εκλογές που και πάλι θα υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος.
Ωστόσο το βασικό σενάριο θέλει ψήφιση των μέτρων με την προοπτική να ξεκολλήσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Επειδή όμως είναι αδύνατο σε αυτή την χρονική φάση να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με νέα επιμήκυνση και πάγωμα των τόκων το πιθανότερο σενάριο είναι τελικώς η Ελλάδα να παίρνει τα μέτρα αλλά να μην πάρει την ποσοτική χαλάρωση.
Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Πριν ένα μήνα είχε πιθανότητες επιβεβαίωσης 40% και τώρα η πιθανότητα έχει αυξηθεί στο 70% όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως η Ελλάδα να υποχρεωθεί να ψηφίσει μέτρα ακραίας λιτότητας με αφορολόγητο 5.000 ευρώ π.χ. και στο τέλος να μην πάρει ποσοτική χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης