Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή (12/2) η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας – Τι ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού

Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή (12/2) η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας – Τι ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού
Θα πρέπει μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής 12/2 να εκκενωθούν οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 1,9 χλμ από το σημείο που βρίσκεται η βόμβα
Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης 72.000 κατοίκων στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, όπου αύριο, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, από ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Ελληνικού Στρατού θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή.
Μάλιστα, από τις 6 το πρωί της Κυριακή 12/2 θα τεθούν σε ισχύ και τα μέτρα της αστυνομίας, η οποία θα περιφρουρήσει την επιχείρηση και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης θα πρέπει μέχρι τις 10 πμ της ίδιας ημέρας να εκκενωθούν οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 1,9 χλμ από το σημείο που βρίσκεται η βόμβα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς διευκόλυνση του έργου της επιχειρήσεως, θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη εκκένωση της δομής φιλοξενίας Softex με λεωφορεία τα οποία θα βρίσκονται εντός δομής την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου το πρωί, από τις 7:00-9:00 πμ, μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους της δομής στο κέντρο της πόλης.
Όπως υπογράμμισε ο  δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την οποία ενημέρωσε για τις  λεπτομέρειες του σχεδίου απενεργοποίησης της βόμβας του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου στο Κορδελιό, η εκκένωση του πληθυσμού από τη ζώνη επικινδυνότητας είναι υποχρεωτική και γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών.
Μάλιστα, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί από τον στρατό με βάση τα στοιχεία του τύπου της βόμβας και της ισχύος της, παραδέχτηκε ότι είναι ένα  δύσκολο εγχείρημα, λέγοντας μάλιστα ότι «όσο καλομελετημένο είναι ένα τέτοιο σχέδιο για να επιτύχει απαιτείται η συνεργασία των δημοτών».
Όπως είπε ο κ. Σούλας «θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών», ενώ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών ώστε να γίνει με ασφαλή τρόπο η μεταφορά τους αύριο το πρωί με τα λεωφορεία που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ από τα σημεία συγκέντρωσης στα σημεία φιλοξενίας.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ξεκίνησε από σήμερα από το ΕΚΑΒ και με μέσα του Δήμου η μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες ή των ατόμων με προβλήματα υγείας ή των υπέργηρων σε νοσοκομεία  ή άλλες δομές φιλοξενίας, ενώ ο Δήμος μίσθωσε και ξενοδοχείο για τη δωρεάν φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μείνουν κλινήρη και των συνοδών τους.
Σημείωσε ότι ήδη τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν μέχρι σήμερα 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές , ενώ  όλη η επιχείρηση κόστισε στο δήμο περίπου 9.500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας,  θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί και θα έχει διάρκεια έξι έως και οκτώ ώρες, ενώ η κεντρική ενημέρωση και για τους τρεις δήμους της περιοχής (Δήμος Ευόσμου - Κορδελιού, Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δήμος Δέλτα) θα γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα υπάρχει εκπρόσωπος του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού.
Όπως ανέφερε ο κ. Σούλας, οι πολίτες ενημερώθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ, σε κάθε πολυκατοικία κολλήθηκε αφίσα και μοιράστηκε πόρτα - πόρτα φυλλάδιο για τα σημεία συγκέντρωσης, από τα οποία θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ηχητικά μηνύματα ακούγονται σε όλο το δήμο διαρκώς και συνεχίζεται η ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο.
Πάντως, οι περιουσίες των πολιτών, όπως υπογράμμισε, θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.
Ακόμη, σημειώνεται ότι θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300μ.) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης