Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως «αξιολογούν» οι επενδυτές τα προγράμματα εξυγίανσης που ανακοινώνουν οι εισηγμένες του ΧΑ

Πως «αξιολογούν» οι επενδυτές τα προγράμματα εξυγίανσης που ανακοινώνουν οι εισηγμένες του ΧΑ
Οι κινήσεις που ανακοινώνονται δεν είναι ριζοσπαστικές και δεν βελτιώνουν την εικόνα του ισολογισμού με αποτέλεσμα οι επενδυτές να απέχουν από τους συγκεκριμένους τίτλους
Σχεδόν μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι εισηγμένες που κατάφεραν να βρουν λύση στο τραπεζικό τους πρόβλημα και να ανακοινώσουν συμφωνία με τους πιστωτές η οποία περιλαμβάνει διάσωση με απώλεια ή χωρίς απώλεια της διοίκησης.
Τους τελευταίους μήνες δεκάδες εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και προσπαθούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να καταφέρουν να μειώσουν το επιτόκιο με παράλληλη επέκταση της χρονικής διάρκειας λήξης.
Κάποιες τα κατάφεραν και υλοποιούν πρόγραμμα εξυγίανσης.
Μεταξύ αυτών, υπήρξαν και κάποιες εισηγμένες που παρουσίασαν την συμφωνία ως μία μεγάλη επιτυχία αλλά οι επενδυτές δεν είχαν την ίδια άποψη με αποτέλεσμα η μετοχή αντί να ενισχυθεί να υποχωρήσει σημαντικά.
Πρόσφατα η Frigoglass ανακοίνωσε πως ο βασικός μέτοχος, οι τράπεζες και η επιτροπή ομολογιούχων ήρθαν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας.
Ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε αρνητική θέση κατά 117 εκατ. ευρώ και η μητρική κατά 5,3 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανερχόταν στα 545 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ανάγκη ενίσχυσης της καθαρής θέσης και μείωσης των υποχρεώσεων και ειδικά των τραπεζικών είναι εμφανής.
Η λύση αυξήσει των αριθμό των μετοχών και θα ζημιώσει τους υπάρχοντες μετόχους.
Όμως η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και η λύση αν μειώνει δανεισμό και βελτιώνει αισθητά την καθαρή θέση θα είναι θετική.
Οι επενδυτές ωστόσο προχώρησαν σε μεγάλες πωλήσεις μετοχών με αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά ο όγκος συναλλαγών και να υποχωρήσει ο τίτλος.
Η Forthnet πριν μερικούς μήνες είδε τις τράπεζες να καλύπτουν το ομολογιακό δάνειο και τους βασικούς μετόχους να απέχουν.
Η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε ως και ισχυροποίηση του ισολογισμού από στελέχη της εταιρείας.
Ωστόσο, η καθαρή θέση για τον όμιλο ήταν αρνητική κατά 174 εκατ. ευρώ και για τη μητρική θετική κατά 56 εκατ. ευρώ με το σύνολο των υποχρεώσεων στον όμιλο να φθάνει τα 620 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 326 εκατ. ευρώ.
Η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού που έχει τιμή μετατροπής 0,30 ευρώ δεν ενθουσίασε τους επενδυτές και σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στα 0,21 ευρώ.
Νηρεύς και Σελόντα έχουν εδώ και καιρό περάσει στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες ελέγχουν σημαντικό αριθμό μετοχών, και στόχο έχουν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί σήμερα να μιλήσει για ισχυρούς ομίλους και βελτίωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό.
Εσχάτως η μετοχή της Νηρεύς δείχνει κινητικότητα στο ταμπλό χωρίς ωστόσο να έχει να επιδείξει σημαντική άνοδο.
Η Ακρίτας έχει θέσει σχέδιο για επιστροφή σε θετικά αποτελέσματα με τη στήριξη των τραπεζών.
Στόχο έχει την αύξηση των πωλήσεων, τον περιορισμό του κόστους, την αρτιότερη διαχείριση της ρευστότητας και την αναδιάρθρωση των δανείων.
Η εταιρεία αναφέρει πως έχει βελτιώσει αισθητά τις πωλήσεις της, ενώ έχει περιορίσει τις ζημιές στο εξάμηνο.
Παραμένει όμως αρνητική η καθαρή θέση ενώ οι υποχρεώσεις είναι υψηλές και ανέρχονται στα 71,5 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές βλέπουν πως παρά την καλή πορεία της εφαρμογής του προγράμματος χρειάζεται βελτίωση της καθαρής θέσης και μείωση του δανεισμού.
Η μετοχή δεν έχει να επιδείξει κάτι τους τελευταίους μήνες.
Η Υάλκο επίσης έχει ανακοινώσει συμφωνία με τις τράπεζες η οποία θα βελτιώσει το κόστος δανεισμού και τα αποτελέσματα.
Όμως με την καθαρή θέση να είναι αρνητική κατά 18 εκατ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 54 εκατ. ευρώ οι επενδυτές βλέπουν ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα και δεν ενεργοποιούνται επί του τίτλου.
Τέλος, η ΑΕΓΕΚ που ανήκει εδώ και καιρό στις τράπεζες δεν έχει να επιδείξει κάτι, ενώ η Βωβός βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης όπως και η ΕΒΖ που επίσης έχει συμφωνήσει σε πλάνο αναδιάρθρωσης με πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα και βρίσκεται και αυτή εκτός διαπραγμάτευσης.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης