Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδιάζουν new deal δανειστές με Ελλάδα με στόχο ποσοτική χαλάρωση 8 Ιουνίου 2017 και ΔΝΤ με 4 δισ μετά τον Ιούλιο 2017

Σχεδιάζουν new deal δανειστές με Ελλάδα με στόχο ποσοτική χαλάρωση 8 Ιουνίου 2017 και ΔΝΤ με 4 δισ μετά τον Ιούλιο 2017
Με βάση τις ίδιες πηγές στόχος είναι έως τις 7 Απριλίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση ακολούθως να τρέξουν παράλληλα δύο πρωτοβουλίες χρέος και ΔΝΤ
Το new deal μεταξύ Ελλάδος και δανειστών φαίνεται ότι επανασχεδιάζεται καθώς σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή «όλες οι πλευρές Ελλάδα, ΕΕ, ΔΝΤ έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα της ελληνικής αξιολόγησης και της ελληνικής συμφωνίας, ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει αλλά όλοι έχουν κατανοήσει ότι θα χάσουν εάν δεν υπάρξει ένα νέο deal».
Με βάση τις ίδιες πηγές στόχος είναι έως τις 7 Απριλίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση ακολούθως να τρέξουν παράλληλα δύο πρωτοβουλίες
1)Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πως αυτά θα παρουσιαστούν έως τις 22 Μαΐου για να μπορούν να αξιοποιηθούν από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ
2)Το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει μέσω νέας έκθεσης για την Ελλάδα την πορεία της οικονομίας επί τα βελτίω και ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί και η DSA για το ελληνικό χρέος η έκθεση βιωσιμότητας.
Να σημειωθεί ότι αρχές Φεβρουαρίου με την έκθεση βιωσιμότητας που ανακοίνωσε το ΔΝΤ έκρινε το ελληνικό χρέος έως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Τα δύο προγράμματα δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και ΔΝΤ θα τρέξουν παράλληλα ώστε στο Eurogroup στις 22 Μαίου να κλειδώσει η συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν
Νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Πάγωμα των επιτοκίων και κεφαλαιοποίησης τους σε επόμενη φάση.
Εφόσον όλα τρέξουν παράλληλα και επέλθει ο συμβιβασμός η ΕΚΤ εάν το ΔΝΤ ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 4 δισεκ. νέο δάνειο αυτομάτως θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να καλέσει το διοικητικό συμβούλιο ώστε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,8 με 4 δισεκ. σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει φθίνουσα πορεία ωστόσο θα συμβάλλει ώστε οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν στην 10ετία στο 5% και στα 3 χρόνια στο 3%.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται αρχές 2018 σε αυτό το θετικό σενάριο.

Βραχυπρόθεσμα σταθεροποίηση σε καταθέσεις και προβληματικά δάνεια   

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες μετά την μεγάλη αναταραχή σε καταθέσεις και προβληματικά δάνεια λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης φαίνεται ότι έχει επέλθει σταθεροποίηση.
Οι εκροές καταθέσεων έχουν σχεδόν μηδενίσει.
Ωστόσο όπως ανέφερε έμπειρος τραπεζίτης οι εκροές που σημειώθηκαν περί τα 2,65 δισεκ. δεν ήταν τόσο εκροές πανικού αλλά ξεφούσκωμα της αύξησης των καταθέσεων για λογιστικούς λόγους στα τέλη του 2016.
Με βάση εκτιμήσεις από τα 2,65 δισεκ. η καθαρή εκροή δεν ήταν πάνω από 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ.
Οι εκροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Τον Ιανουάριο του 2017 επίσης είχε σημειωθεί επιδείνωση των προβληματικών δανείων τάση που συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο διαμορφώνοντας τα νέα προβληματικά δάνεια σε 450 εκατ.
Έμπειροι τραπεζίτες βλέπουν τώρα σταθεροποίηση και εκτιμούν ότι τον Μάρτιο του 2017 θα υπάρξει πάλι τάση αναστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης