Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου στη Wall Street

Business Insider: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου στη Wall Street
Το θέμα με τις αγορές, είναι ότι δεν έχουν σημασία, μέχρι που ξαφνικά έχουν, σημειώνει το business insider
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις τους σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων κρίνονται από τη ροή των οικονομικών στοιχείων, και όχι από τις «ορέξεις» των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι ίδιοι έχουν επανειλημμένα υποβαθμίσει την επίδραση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της αγοράς στην διαμόρφωση της πολιτική τους, η οποία έχει ως στόχο μιας ισχυρή αγορά εργασίας και τη διατήρηση του πληθωρισμό στα πλαίσια του 2%, μεσοπρόθεσμα.
Αλλά το θέμα με τις αγορές, είναι ότι δεν έχουν σημασία, μέχρι που ξαφνικά έχουν, σημειώνει σε σχετικό του σχόλιο το Business Insider.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με τους αξιωματούχους της Fed να προεξοφλούν μια άνοδο στα επιτόκια μέσα στο Μάρτιο, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στα οικονομικά στοιχεία.
Οι επενδυτές αντιστοίχως, αν και πριν δυο εβδομάδες θεωρούσαν μια άνοδο των επιτοκίων μέσα στο Μάρτιο μακρινή πιθανότητα, πλέον την αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν βεβαιότητα.

fed funds futures v2

Τι άλλαξε;
Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία συνέχισε τα αλλεπάλληλα ρεκόρ χωρίς σημαντική υποκείμενη οικονομική ώθηση.
Αυτό φάνηκε όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, λεπτά μόλις πριν από τη συνεδρίασή για το τέλος του Ιανουαρίου, στην οποία "εξέφρασε την ανησυχία ότι το χαμηλό επίπεδο της τεκμαρτής μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών εμφανίστηκε σε αντίθεση με τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική προοπτική.
Η Fed σχολιάζει την υγεία των χρηματοπιστωτικών αγορών συνεχώς, αλλά αυτό το είδος της εστίασης, στη μεταβλητότητα των μετοχών, είναι λιγότερο συχνή.
Οι ομιλίες της πρόεδρου της τράπεζας Janet Yellen, αλλά και της αντιπρόεδρου της, Stanley Fischer, την Παρασκευή 3/3, φαίνεται να σφραγίζουν τη συμφωνία για μια αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση στις 14 ή 15 Μαρτίου.
Η κ. Fischer ανέφερε συγκεκριμένα ότι μια «επίδραση πλούτου» από τα πρόσφατα κέρδη του χρηματιστηρίου, είναι πιθανό να τροφοδοτήσει την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Από την εκλογή του Προέδρου Donald Trump, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεκινήσει ένα «ράλι» ανόδου, που λίγοι ανέμεναν.
Οι τιμές των μετοχών, αυξημένες ήδη, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Screen Shot 2017 03 05 at 4.09.18 PM

Οι προβλέψεις όμως, για την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, πάνω από το πρόσφατο 2% σε ετήσια τάση, παρά την αισιοδοξία της αγοράς από τη προοπτική των φορολογικών περικοπών και μιας σημαντικής δημοσιονομικής ενίσχυσης, δύο παραγόντων που απαιτούν εκτεταμένες και πολύπλοκες ενέργειες από το Κογκρέσο.
Επίσης, άλλοι παράγοντες, που θα ενίσχυαν τις πολιτικές χαμηλών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπως ο σημαντικός αριθμός ενηλίκων σε ηλικία εργασίας που έχει ουσιαστικά «παραιτηθεί» από την αγορά εργασίας, είναι ακόμα στο τραπέζι.
Αλλά η Fed, επηρεασμένη από τον αχαλίνωτο ενθουσιασμό της Wall Street, κινδυνεύει να συσφίξει τη νομισματικής της πολιτική, πριν η οικονομία να είναι πραγματικά έτοιμη.
Δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, που συνδέεται με τις πιθανές οικονομικές πολιτικές του κ. Trump, το να περιμένει για λίγο περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, ισως είναι το σοφότερο πράγμα που μπορεί να κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης