Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Μη βιώσιμη η παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω της αυξημένης εξάρτησης από την ιδιωτική κατανάλωση

BIS: Μη βιώσιμη η παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω της αυξημένης εξάρτησης από την ιδιωτική κατανάλωση
Η αιτία για την εκτόξευση της κατανάλωσης, σύμφωνα και με την BIS, είναι οι πολιτικές χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την παγκόσμια ανάπτυξη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS), επικαλούμενη την υπερβολική εξάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ με την ιδιωτική κατανάλωση.
Η αιτία για την εκτόξευση της κατανάλωσης, σύμφωνα και με την BIS, είναι οι πολιτικές χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και τα προγράμματα αγοράς εταιρικών – κρατικών ομολόγων.
Όπως εκτιμούν στην σχετική τους έκθεση οι Enisse Kharroubi και Emanuel Kohlscheen, αναλυτές της BIS, μετά το πέρας της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2008 – 2009) παρατηρήθηκε μία πολύ υψηλή αύξηση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία και «οδήγησε» την αύξηση του ΑΕΠ.
Παραδοσιακά η κατανάλωση αναπτύσσεται με πολύ μικρότερο ρυθμό από τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη μίας χώρας.
Ωστόσο, προειδοποιεί η BIS, η τάση αυτή αναμένεται να διακοπεί βίαια στην περίπτωση που συσσωρευτεί στα νοικοκυριά υπέρογκο χρέος, όπως έγινε και το 2008.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα δυνατό χτύπημα σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, το οποίο θα επηρεάσει με τη σειρά του και την παγκόσμια οικονομία.
«Η αύξηση του "μεριδίου" της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Οι δείκτες χρέους για τα νοικοκυριά τείνουν να γίνουν ένα ισχυρό τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε δαπανηρές διαδικασίες απομόχλευσης.
Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη κατανάλωση δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής σε αρκετές οικονομίες», σχολιάζουν οι δύο οικονομολόγοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης