Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Δεν υφίσταται υπαρξιακή απειλή για την Ευρωζώνη – Το ρίσκο όμως θα παρατείνει το QE

Pimco: Δεν υφίσταται υπαρξιακή απειλή για την Ευρωζώνη – Το ρίσκο όμως θα παρατείνει το QE
Η Pimco αναμένει ομαλοποίηση στα επίπεδα των επιτοκίων το 2019 και «στοπ» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2020
Το νομισματικό μπλοκ του ευρώ δεν αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pacific Investment Management Company (Pimco), η οποία ωστόσο τονίζει ότι και μόνο η αναθεωρητική τάση από ορισμένα μέλη περιπλέκει τα πράγματα.
Εξηγώντας, το ρίσκο που προκύπτει από τις σκεπτικιστικές τάσεις των κρατών θα δυσκολέψει την έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αν στις επικείμενες εκλογές δεν επικρατήσουν τα κόμματα που ζητούν αναθεώρηση της συμμετοχής στην Ευρωζώνη ή την Ε.Ε. ή επικρατήσουν αλλά δεν επιτύχουν την πλειοψηφία στα κοινοβούλια, τότε η Τράπεζα ίσως ξεκινήσει να αποκλιμακώνει το πρόγραμμα από το 2018.
Βέβαια, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η Τράπεζα να περιορίσει ή διακόψει το QE πριν επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%, λόγω των πολιτικών πιέσεων που δέχεται από τις χώρες.
Η Pimco, από την μεριά της, αναμένει ομαλοποίηση στα επίπεδα των επιτοκίων το 2019 και «στοπ» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2020.
Επισημαίνει ότι το ρίσκο για την Ευρωζώνη ξεκίνησε (με ποια άλλη;;) με την Ελλάδα και την κρίση χρέους, την περίοδο 2010 – 2011, ενώ μετά ακολούθησαν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία.
Το 2012 η Ευρωζώνη είχε «μολυνθεί» από την κρίση, κάτι που εύκολα διαπιστωνόταν στις αυξημένες επιδόσεις των μακροπρόθεσμων, ή ακόμα και των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.
Μόνο όταν ανέλαβε δράση ο διοικητής της Ε.Κ.Τ., ο Mario Dragi, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται, σχολιάζει η Pimco.



Ωστόσο, ξαφνικά το 2015 η κρίση ξεκίνησε ξανά από την Ελλάδα, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξετάζει ακόμα και έξοδο από το ευρώ, προκειμένου να μην επιβάλει στους πολίτες τους αυστηρούς όρους των διεθνών πιστωτών.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σύντομα εκτοξεύτηκαν στο 15%, πριν η κυβέρνηση αποφασίσει εν τέλει να πορευτεί εντός της Ευρωζώνης.
Πλέον, η Pimco παρατηρεί αμυδρά σημάδια κινδύνου στο μπλοκ, αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις των ομολόγων:
«Δεν υφίσταται στην Ευρωζώνη η κρίση του 2012».
Οι επενδυτές δε φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν το τεράστιο ρίσκο μίας χώρας που εξετάζει την έξοδό της από την Ευρωζώνη, ειδικά αν σκεφθούν τις ανεξέλεγκτες ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ.
Στη συνέχεια, η Pimco παρατηρεί ότι ο μεγάλος χαμένος, στις χώρες όπου υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις, από την υιοθέτηση του ευρώ είναι Ιταλία, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 0,3% από το 1999 μέχρι το 2016, την ίδια στιγμή που η ανεργία δεν έχει επίσης βελτιωθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης