Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Χρειάζεται σταδιακή αύξηση επιτοκίων και έναρξη μείωσης χρήματος σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ

Πρακτικά Fed: Χρειάζεται σταδιακή αύξηση επιτοκίων και έναρξη μείωσης χρήματος σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ
Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν «αρκετά υψηλό» το τρέχον επίπεδο αποτίμησης των μετοχών της Wall Street
Στην ανάγκη έναρξης αποκλιμάκωσης του γιγαντιαίου, διογκωμένου ισολογισμού 4,5 τρισ. δολαρίων της Federal Reserve αργότερα στο 2017, συμφώνησαν οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της περίφημης επιτροπής καθορισμού νομισματικής πολιτικής FOMC που πραγματοποιήθηκε στο διήμερο 14-15 Μαρτίου 2017.
Αυτό αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στη δημοσιότητα με την προβλεπόμενη χρονοκαθυστέρηση τριών εβδομάδων, σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην επιτροπή θεωρεί κατάλληλη μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed μάλλον θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ως εξής: Την τρέχουσα περίοδο, ενώ η Fed έχει σταματήσει πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης, επανεπενδύει ολόκληρο το προϊόν των ομολόγων που κατέχει και τα οποία λήγουν, διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλή την κυκλοφορία χρήματος στις ΗΠΑ. Μια μείωση του ισολογισμού της θα απαιτούσε την επανεπένδυση μέρους - ή και καθόλου - της αξίας των ομολόγων της που ωριμάζουν, αποσύροντας από την κυκλοφορία την αντίστοιχη ποσότητα χρήματος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν «αρκετά υψηλό» το τρέχον επίπεδο αποτίμησης των μετοχών της Wall Street, καθώς και ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τη δημοσιονομική πολιτική του νέου Αμερικάνου προέδρου, Donald Trump, θέτει σε κίνδυνο το διπλό στόχο πληθωρισμού 2% και πλήρους απασχόλησης που υπηρετεί η Fed, οι οποίοι μπορεί να υπερκαλυφθούν, κάτι που δεν θα αποτελούσε απαραίτητα μια θετική εξέλιξη.
Γενικότερα, η επιτροπή έκρινε, ότι μειώθηκε η ένταση των διεθνών και οικονομικών κινδύνων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης