Διεθνή

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην IPO της Saudi Aramco η Κίνα

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην IPO της Saudi Aramco η Κίνα
Η IPO της Aramco είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο!
Το κινεζικό δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μία κοινοπραξία επενδυτών με σκοπό να επενδύσει στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο.
Η IPO της Aramco είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και ο διεθνής ανταγωνισμός ξεφεύγει πλέον από τα συμβούλια και γίνεται δημόσιος.
Ο αγώνας διεκδίκησης έχει ξεκινήσει μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, με τους «παίχτες» να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Τόκιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg, νωρίτερα μέσα στο έτος, διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα «μαύρου χρυσού», τα περιουσιακά στοιχεία, τη μελλοντική καταβολή φόρων κλπ, η αξία της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου, είναι υποπολλαπλάσια των εκτιμήσεων!
Η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και με βάση την επικείμενη δημόσια προσφορά μετόχων το 2018, καθώς το 5% έχει σκοπό την προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, η σκωτσέζικη Wood Mackenzie υπολογίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα «μόλις» 400 δισ. δολάρια, ενώ ένας έτερος αναλυτής δήλωσε στο Bloomberg πως την υπολογίζει στα περίπου 500 δισ. δολάρια.
Άλλοι, και αυτοί υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκαναν λόγο για συνολική αξία 1 τρισ. δολαρίων.
Επισημαίνεται ότι οι δραστηριότητες της κολοσσιαίας εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται το κτίσιμο νοσοκομείων, σχολείων και σταδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης