Διεθνή

Express: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση ενώ είναι ασαφές αν το ΔΝΤ θα παραμείνει

Express: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση ενώ είναι ασαφές αν το ΔΝΤ θα παραμείνει
Η ελληνική οικονομία παρουσίασε στο α' τρίμηνο του 2017 ύφεση 0,1%
Με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε χθες (15/5/2017) η ΕΛΣΤΑΤ, η βρετανική εφημερίδα Express σχολιάζει ότι ήρθαν σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις σχετικά με την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
«Η αδυναμία που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο συνεχίστηκε αλλά με μαλακότερο ρυθμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες» επισημαίνει ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.
Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,1% κατά το α' τρίμηνο του 2017.
«Είναι ενθαρρυντικό σημάδι δεδομένου ότι μέχρι τον Φεβρουάριο η αβεβαιότητα σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της διάσωσης παρέμεινε υψηλή» επεσήμανε ο κ. Μαγγίνας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια χώρα είναι επισήμως σε ύφεση όταν η οικονομία υποχωρεί για δυο συνεχόμενα τρίμηνα.
«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα λιτότητας έως τις 18 Μαΐου με αντάλλαγμα την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης στις 22 Μαΐου» αναφέρεται επίσης.
Εν τω μεταξύ, ασαφής είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς όπως σχολιάζει η Express «το ΔΝΤ είπε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ένας από τους όρους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως πιστωτής».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι απελπισμένη για μια ένεση ρευστότητας ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν αυτό το καλοκαίρι».
«Το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μη βιώσιμος και τα μέτρα λιτότητας ανακόπτουν την ανάπτυξη.
Ωστόσο, οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους είχε απορριφθεί από τη Γερμανία αλλά και άλλα μέλη της ευρωζώνης» καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης