Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Πάνω από 20 χιλ. άτομα σε διαδηλώσεις κατά των εκτρώσεων στην Κροατία

Le Monde: Πάνω από 20 χιλ. άτομα σε διαδηλώσεις κατά των εκτρώσεων στην Κροατία
Έγιναν και αντι-διαδηλώσεις και συνελήφθησαν δέκα φεμινίστριες που ήταν υπέρ των αμβλώσεων
Περίπου 20 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν το Σάββατο 20 Μαΐου σε διαδηλώσεις κατά των εκτρώσεων στην Κροατία, γράφει η Le Monde.
Σε αυτή την "πορεία για τη ζωή" συγκεντρώθηκαν 15 χιλιάδες άνθρωποι στο Ζάγκρεμπ και άλλες 5.000 στο Σπλιτ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στις ακτές της Αδριατικής.
Για πρώτη φορά είχε γίνει μία τέτοια πορεία στην Κροατία το 2016, αλλά μόνο στην πρωτεύουσα.
Ο στόχος των διοργανωτών ήταν να τραβήξουν το ενδιαφέρον στον σεβασμό για κάθε ανθρώπινη ζωή, μέχρι να επέλθει με φυσικό τρόπο ο θάνατος.
"Διαλέξτε τη ζωή" ήταν ένα από τα συνθήματα, ενώ ένα άλλο σε ένα πανό έγραφε ότι "η ζωή είναι πάντα το καλύτερο δώρο".
Οι συμμετέχοντες στην πορεία τραγουδούσαν και λαϊκά τραγούδια της Κροατίας, ενώ υπήρχε και μία θρησκευτική αύρα, αλλά και σημαίες με τα εθνικά χρώματα και μπαλόνια μπλε και άσπρα.
Στο Ζάγκρεμπ, όπως και στο Σπλιτ έγιναν, ωστόσο, και αντι-διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα το ότι η "πορεία για τη ζωή καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών".
Η αστυνομία συνέλαβε, μάλιστα, στην κροατική πρωτεύουσα καμιά δεκαριά φεμινίστριες που ήθελαν να εμποδίσουν την πορεία.
Το ζήτημα των αμβλώσεων διχάζει βαθιά την Κροατία, μέλος της ΕΕ, με τους υποστηρικτές των εκτρώσεων να καταδικάζουν την πίεση ομάδων που στηρίζονται από την εκκλησία και την άρνηση αρκετών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία να  κάνουν εκτρώσεις.
Η νομοθεσία που ισχύει από το 1978, όταν η Κροατία ήταν ακόμα μέλος της Γιουγκοσλαβίας, επιτρέπει τις εκτρώσεις όταν το έμβρυο είναι μέχρι 10 εβδομάδων.
Τον Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε ένα αίτημα της καθολικής εκκλησίας (το 90% των 4,2 εκ. Κροατών είναι καθολικοί) που ήθελε την αναθεώρηση αυτού του νόμου.
Το Δικαστήριο έδωσε, ωστόσο, εντολή στο κοινοβούλιο να ετοιμάσει μέσα σε δύο χρόνια μία νέα νομοθεσία για τις εκτρώσεις, καθώς η παλιά είναι πια ξεπερασμένη και οι οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων φοβούνται τι μπορεί να επιφέρει ο νέος νόμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης